„Klubrádió
Esti gyors

Orbán Viktor hazudik – Kárpáti Iván jegyzete

14/06/2022 18:02

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Ha véget ér a háború, az infláció akkor is velünk marad, mert az már csak olyan, hogy elindítani könnyű, leállítani baromi nehéz, legalább is az elmúlt száz évben nem volt olyan, hogy hirtelen sikerült volna megszüntetni.

2022. június 14. Esti gyors-részlet (2022.06.14. Kárpáti Iván jegyzete)
02:37
00:00
"Béke kell, mert ha véget ér a háború, nem lesz infláció" – üzeni a miniszterelnök.

Azt most hagyjuk, hogy az ember, aki éveken át minden nyilvános szövegébe belefűzött egy háborús, harcos mondatot, az utóbbi időben békagalambbá lényegült át. Elemezzük inkább ezt a mondatot. Nyilván semmilyen megközelítésben nem igaz, de nekem illik így a műsor elején hosszabban beszélnem. Az egyik, ami feltűnő, hogy pártunk és kormányunk vezetőjének kommunikációja mostanra teljesen letisztult. Tényleg. Nemhogy pár mondatos iránymutatások vannak, egy mondatok maradtak, azok sem túl bonyolultak. Működik? Működik.

Nézzük az inflációt. Azzal a mondattal már közelebb járnánk a valósághoz – bár ez sem lenne árnyalt -, ha azt mondaná: ha nincs covid, nincs ekkora infláció. A covid dúlta szét az ellátási láncokat, az okozott áruhiányt, az lökte a mélybe a keresletet, majd lecsendesedésével az pörgette fel újra, olyan tempóban, hogy a kínálat nem tudta követni. Egyik nap még annyira nem volt szükség olajra, hogy Texasban már fizettek azért, hogy valaki elvigye, idén nyáron meg már a fél világ nyaralni indulna. Amerikában több ezer milliárd dollárt adtak az embereknek, amit aztán vagy a tőzsdére vittek, vagy elköltöttek, még tovább fűtve a keresletet, de Európa szerencsésebb felén is sok pénz maradt a népnél, amit az önkényes bezárásuk alatt nem költöttek el. Ez egy covid-infláció, amit a háború okozta bizonytalanságok csak fokoznak. Ha véget ér a háború, az infláció akkor is velünk marad, mert az már csak olyan, hogy elindítani könnyű, leállítani baromi nehéz, legalább is az elmúlt száz évben nem volt olyan, hogy hirtelen sikerült volna megszüntetni.

Nézzük mi történt itthon. Év elején, amikor háború nélkül is bandukolt felfelé az infláció, Orbán kiosztott egy ezer milliárdos összeget. Ezt az emberek elköltötték, mert miért is ne költötték volna el. Ez még tovább növelte a pénzromlást, háború nélkül is. Most pedig az fog következni, hogy a választás előtt kiosztott pénzt, a megsarcolt cégek jelentős részben szépen vissza fogják szedni, drágább szolgáltatásokon keresztül, ami persze szintén az inflációt növeli.

Tehát végül mégis inkább meg kellett volna spórolnom ezt a sok szöveget – inflálódik a mondanivalóm - és csak annyit írnom, követve a miniszterelnök tökéletesre csiszolt kommunikációs módszerét: Orbán Viktor hazudik.