„Klubrádió
A lényeg

Elfogadták: duplájára nő Orbán fizetése, a kormánytagoknál eltörölték a bérplafont, az ő díjazásukról is a miniszterelnök dönt

14/06/2022 13:26

| Szerző: Klubrádió

Elfogadta a parlament azt a salátatörvényt, amely a miniszterelnök hatáskörébe vonta a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, miniszterelnöki megbízottak illetményét. Így ezentúl nem a köztisztviselői alapilletményhez vagy illetménytáblához kötődik a havi díjazásuk, hanem Orbán Viktor döntéséhez, ők ugyanis „a miniszterelnök által meghatározott mértékű illetményre jogosultak” az elfogadott szabályok szerint. Náluk eltörölték a fizetési plafont, Orbán díjazása is a duplájára nő.

Eddig ugyanis a politikai vezetők illetménye nem haladhatta meg az előző évi bruttó átlagkereset tízszeresét (438 800 forint), de ez a korlátozás csak a miniszteri biztosokra és a kormányzati hivatalvezetőkre marad csak fent. A plafon eltörlése elméletileg lehetővé teszi a bruttó 4 millió 339 ezer forintnál magasabb havi illetményeket is, amely alól csak a korábbi tárca nélküli miniszterek kaptak felmentést. Süli János egykori Paks II-ért felelős tárca nélküli miniszter és Mager Andrea kincstári vagyonért felelős tárca nélküli miniszter ugyanis bruttó 5 millió forintot kereshettek.

Jelenleg az államtitkárok, kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak bruttó 1 millió 750 ezer forint (a képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok 1,3 millió forint) fizetést kapnak. A miniszteri illetmény bruttó 1 millió 296 ezer forint, azonban valamennyi miniszter ettől eltérő személyi illetményt, bruttó 1 millió 979 ezer forintot, kap. A minisztereknél ugyanis már négy évvel ezelőtt lehetővé tették, hogy a törvényben megállapított fizetésük helyett a kormányfő más összeget állapíthasson meg.Akkor ez náluk 62 százalékos emelést jelentett,mert 1,1 millióról 1 millió 782 ezerre emelkedett a legtöbb miniszter fizetése – összegzi a 24.hu.

A jogszabály elfogadásával hosszú idő után emelkedik a miniszterelnöki fizetés is: 2008 óta bruttó 1,5 millió forint volt a kormányfői illetmény, aminél már nemcsak az államtitkárok, hanem a helyettes államtitkárok egy része is többet kapott. A törvénymódosítással a házelnök fizetéséhez kötik a miniszterelnök bérét, azaz bruttó 3 millió 554 ezer forintot fog keresni Orbán Viktor, amihez még hozzáadódik a bruttó 1,3 milliós képviselői alapilletménye is. Így ez most bruttó 4,8 milliót jelent havonta.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)