„Klubrádió
A lényeg

Az "ukránok csontjain táncoló Orbán" ellen tüntettek Varsóban

6/06/2022 05:33

| Szerző: Klubrádió

Több tucatnyian tiltakoztak a varsói magyar nagy követség előtt a magyar kormány oroszbarát politikája ellen. A Barátság kőolajvezetéket jelképező csőből vérszerű folyadékkal öntözték a teret (ez az ukrán vért jelképezte), és Orbán-, Putyin-, valamint Kirill pátriárka-álarcot viselő tüntetők invitálták "az ukránok csontjain táncolni" a járókelőket, miközben a miniszterelnökkel szelfiző Kis Grófo mulatós zenéje szólt.

Az esemény meghívójában azt írták: "az ukránok csontjain fogunk táncolni", "lesz, pénz", "ott lesz munkaadóm és kollégám, Putyin", üdv: Orbán Viktor.

A tüntetők, ahogy a Telex írja, rengeteg vörös folyadékot öntöttek a varsói magyar nagykövetség elé. Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin egy-egy maszkos demonstráló által jelképezve jelent meg az eseményen, amelyen hasonló formában "tette tiszteletét" az uniós szankciók alól magyar segítséggel mentesült Kirill pátriárka is. A hangszórókból üvöltöttek a mulatós slágerek, köztük a miniszterelnökkel szelfiző Kis Grófo számai.

A Gazeta Wyborcza alapján hozzátették: egy 17 éves odesszai diák, Viktor úgy fogalmazott: „Kicsit ironikus volt ez a tüntetés, de inkább elborzasztó. Minden országot az emberi életek megmentése és a humanitárius segítségnyújtás kellene motiváljon, nem a pénz. Magyarország megbukott ezen a teszten, a pénzt és a vért választotta.”

Így nézett ki a tüntetés képekben:

És így videón: