„Klubrádió
Hetes Stúdió

Listák – Szénási Sándor jegyzete

11/06/2022 15:09

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"Csak úgy kíváncsi lettem, mert nekem a feladatom a Külügyminisztériumban például az, hogy politikai ügyekkel foglalkozzak, és azt egy politikai ügynek tekintem, hogy ha Soros György finanszíroz mediakurzusokat baloldali újságíróknak! Hogy oda ne rohanjak." 

2022. június 11. Hetes Stúdió-részlet (2022.06.11. Szénási Sándor jegyzete)
03:06
00:00
Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy államtitkár, aki egy éjjel Soros Györggyel álmodott. Van ilyen, bár a magunk részéről ezt sose tennénk, a megálmodni vágyott személyek listáján a nyitott társadalom atyja és kavarógépe igencsak hátul szerepel, de hát mi nem vagyunk a NER államtitkára, nem beszélünk sem éber, sem kómás állapotunkban furtonfurt az idős tőzsdecápáról.

A mondott hivatalnok környezetében viszont a lég Sorossal telített, a sarkokban megül a Soros-szag, még a portás is, ha beüti a lábát a fémasztalba, kínjában az ő nevét veszi a szájára, nyüszítve és sziszegve. Az államtitkár ezt később úgy magyarázta az ATV-nek, hogy a hivatása szólítását hallotta: "Csak úgy kíváncsi lettem, mert nekem a feladatom a Külügyminisztériumban például az, hogy politikai ügyekkel foglalkozzak, és azt egy politikai ügynek tekintem, hogy ha Soros György finanszíroz mediakurzusokat baloldali újságíróknak (...) Egyes Soros szervezetek, például a Transparency International nevű szervezet szervez ilyen érzékenyitő kurzusokat. Szakmai utak! Hogy oda ne rohanjak." Így Menczer Tamás.

Ettől kezdve a nagykövetségek gyűjteni kezdték az információt a független újságírók tanulmányútjairól, szakmai látogatásairól, továbbképzéseiről, és amit megtudtak, jelentették haza.

Megtudta azonban ezt a  Direkt36, és kikérte a vonatkozó táviratokat, majd, miután erre a minisztérium nemet mondott, a TASZ segítségével pert indított, és nyert. Az iratokból kiderül, hogy azok a nagykövetségek, amelyek az újságírók után nyomoztak, egyáltalán nem szenvedtek nemzeti szűkkeblűségben, lekáderezték ők a meghívóikat is, külön jelezve, hogy melyik külföldi médium mennyire taszító formában bizonyult az Orbán-kormány kritikusának.

Az ügy napvilágra kerülése után ezeknél a lapoknál most bizonyàra nagyon röhögnek.
Itthon nem annyira. A Pegazus nevű titkosszolgálati táltos feltűnése óta inkább csak találgatnak ebben a szakmában is, hogy a rendszer fojtogató kedvében, pèldàul a listázgatások után meddig megy még el. Aztán majd kiderül, ami mindig szokott, hogy annál sokkal tovább.

Ami a záruló társadalom urait meg álmukban is zaklató, a nyitott társadalommal makacsul házaló filantropot illeti, a Political Capital felmérése szerint a magyar társadalmat baromira nem érdekli már Soros, a nevét pár százalék említette a hazára fenekedő ártalmak között, ők is inkább csak hagyománytiszteletből.

Mondhatnánk Menczer államtitkárnak, hogy a környezeteben végre szellőztetni kéne, a portás is tanulhatna más káromkodásokat, de természetesen nem mondunk semmit, mert minek. Ő írja rólunk a listákat, mi írjuk róluk a történeteket. Aztán majd kiderül,  melyik bizonyul olvasmányosabbnak.

Szénási Sándor jegyzete a Hetes Stúdió június 11-i adásában hangzott el.