„Klubrádió
Esti gyors

Egy buborék mind fölött – Szénási Sándor jegyzete

2/06/2022 18:03

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

"Hogy ez miért éri meg a relativistáknak, világos: egy híres ember, Johnny Depp felmentése, sőt, a rágalmaktól való megmentése állítólag bátorító üzenet a nőverő férfiaknak, tehát, ha jogos, sem helyes."

2022. június 02. Esti gyors-részlet (2022.06.02. Szénási Sándor jegyzete)
03:13
00:00

A Johny Depp-Amber Heard per már lezárulta előtt olyan súlyos indulatokat szabadított el, amelyek nem pusztán rajongói attitűdöket ömlesztettek haragba és védelembe, de amolyan állatorvosi lóvá is tették egy kölcsönös, de messze nem egyenlő mértékű bántalmazás történetét, de főleg annak esküdti megítélését.

A bíróság – nekem úgy tűnik, arányosan – úgy döntött, hogy Depp egyáltalán nem ártatlan, a kapcsolatnak bár nem héjája, de nem is galambja, viszont volt felesége állítólagosan folyamatos áldozati szerepét súlyos, és leleplezett hazugságokkal próbálta aládúcolni, miközben tanúvallomások, felvételek igazolták, hogy ő maga verbálisan és fizikailag is bántalmazott, nem is beszélve a per során tett beismeréseiről.

A mindkét oldalon felsorakoztatott pszichológusokat nem értékeljük, az egyik Heard mellett szólva igazolta, hogy a nő poszttraumás stresszben szenved, a másik, a Depp által megidézett szakértő ezt tagadta, és a volt feleséget Borderline- szindrómásként, és hisztrionikus személyiségzavarban szenvedőnek írta le. Mi, akik még csak szakemberek sem vagyunk, nem lépnénk erre az ingoványra, pláne, hogy nem is fizetnek érte.

A lényeg: a bíróság döntése ellen, és Amber Heard mellett megszólalók a verdiktet a nőverés, és a kapcsolati erőszak igazolásaként tálalják, gyakorlatilag lemásolva Heard ügyvédjének végszavait, aki részint egyetlen szót sem ejtett védence hazugságairól és rágalmairól, másrészt közölte, hogy a bizonyítékok hiánya nem jelent semmit, ha egy nő csak egyetlen, csupán a saját állításával aládúcolt bántalmazással is hozakodik elő, a partnerének már börtönben van a helye.

Ez ugyebár azt jelenti, hogy a nyugati jogrendet, a bizonyítást, az ártatlanság vélelmét, valamint a nemi, faji, vallási alapon történő általánosítást tiltó törvényeket szelektíven kell érvényesíteni, tehát a jog hol virul, hol meg éppen dögrováson van. Ezen az alapon pedig all the stuff goes to the dogs, ahogy az angol mondja, megy minden a levesbe.

A demokratikus jogrendszernek annyi.

Hogy ez miért éri meg a relativistáknak, világos: egy híres ember, Johnny Depp felmentése, sőt, a rágalmaktól való megmentése állítólag bátorító üzenet a nőverő férfiaknak, tehát, ha jogos is, nem helyes. A színész, valamint a törvényesség beáldozása, egy amerikai Kőműves Kelemen hitveseként való kezelése azonban javító-nevelő célzatú lett volna, ami után megalázott és bűnbánó férfiak vágnák le inkább a kezüket, mintsem bántalmazzanak.

Ezt a marhaságot Magyarországon is sokan elhiszik, sőt vallják, és tiszta szívvel, a küldetésláztól hajtva azt a keveset is kihajigálnák a hazai jogszolgáltatásból, ami még megmaradt.

Amerikában sem rózsás a helyzet, de itt még nem tartanak.

A vak komondor meg közben megadóan tűri, hogy már a szomszéd falvakból is hozzá zarándokoljanak a nők a rajta való átesés céljából.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. június 2-i adásában hangzott el.