„Klubrádió
Esti gyors

Az Orbán-titok – Kárpáti Iván jegyzete

31/05/2022 18:03

| Szerző: Kárpáti Iván/Klubrádió

Orbánnal már nem csak Európai szinten kell számolni, de tekintettel a konfliktus tovagyűrűző hatásaira, gyakorlatilag a világpolitika színpadának szélén is már ott ácsorog egy széket támasztva, elégedett mosollyal, ahogy szokott.

2022. május 31. Esti gyors-részlet (2022.05.31. Kárpáti Iván jegyzete)
02:02
00:00
Akkor most megint megírom azt a jegyzetet, amit nagyjából minden évben kénytelen vagyok, és arról szól, hogy Orbán Viktor milyen szinten képes kihasználni azt, hogy az Európai Uniót az alapító atyák egy konszenzuson alapuló klubnak hozták létre. Nála hatékonyabban senki nem tudja meghekkelni ezt a rendszert. 

Amit akart, azt megint elérte, ezúttal az olajembargó felvizezése ügyében. A bekamuzott, gigantikus technológiai átállási pénzt nem kapja meg, de olyan vastagon lesz nyereséges a MOL, hogy abból bőven lesz mit kiszedni. Nem szabtak neki határidőt sem, csak amolyan szokásos, „hát, majd térjünk rá vissza mihamarabb” típusú semmit. Biztos sokan dühösek is rá, hogy megint bezsarolt egy fél milliárd embert képviselő szervezetet, de ez érdekli a legkevésbé. Már nem csak Európai szinten kell vele számolni, de tekintettel a konfliktus tovagyűrűző hatásaira, gyakorlatilag a világpolitika színpadának szélén is már ott ácsorog egy széket támasztva, elégedett mosollyal, ahogy szokott.

 

Itthon halálra unja magát, mindent és mindenkit bedolgozott a NER-be. Az ellenzékét is. Ők most azzal vannak elfoglalva, hogy egyre súlytalanabb figurákat válasszanak a mentőcsónakjaik kapitányainak. Nincs dolga velük, a maradék felszámolását, megoldják maguk. Az, hogy mit jelent a hatósági ár és milyen következményei lesznek, mennyire hat hosszabb távon negatívan az országra a jól működő vállalkozások megsarcolása, egy első évfolyamos közgazdászhallgató is szépen össze tudja foglalni. De az országot nem Rajk-kollégisták lakját többségében és Kornai János: A hiány című alapműve sem vezeti az eladási listákat. Egy Bokros-csomagnyi megszorításon megy keresztül az ország, de ez úgy van tálalva és összerakva, hogy milliók köszönetet mondanak érte, még úgy is, hogy előbb-utóbb ki fogják fizetni.

Ez az ő titka, varázstalanodásának veszélye pedig továbbra sem fenyeget.

Kárpáti Iván jegyzete a 2022. május 31-i Esti gyorsban hangzott el.