„Klubrádió
A lényeg

Orbán újra "csatába indult" Brüsszelben, és azt mondta: A dolgok nem néznek ki jól

30/05/2022 16:32

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor megérkezett az uniós csúcsra Brüsszelben, ahol azzal kezdte sajtónyilatkozatát: "a dolgok nem néznek ki jól". Facebook-posztja szerint egyébként a választás előtt békepárti kommunikációt folytató miniszterelnök megint harciasabb hangnemre váltott, amikor azt írta: "Brüsszel – csata indul".

Annak ellenére fogalmazott így a miniszterelnök, hogy a hvg.hu tudósítása szerint a magyar kormány megkapta az utolsó szövegjavaslatot a hatodik szankciós csomagról, és ebben az szerepel, hogy az embargó kiterjedne a tengeri szállításon érkező orosz olajra, a csővezetéken érkezőre azonban nem. Orbán szerint ez Magyarországnak jó megoldás, nem dobják le az atombombát a magyar gazdaságra.

Orbán azt is elmondta, hogy a vezetéken keresztül érkező gázra vonatkozó szabályokat később fogják megvitatni és elfogadni.  Ezzel együtt is úgy látja, hogy a magyar kormány egyelőre nem kapott elég garanciát.

"Ami nekünk gondot okoz, hogy ha a csővezetéken érkező orosz olajjal történik valami – ahogy egyébként arról már beszéltek az ukránok és mások is – jogunk legyen tengeren keresztül beszerezni azt, ez a garancia kell nekünk. Ha ezt elérjük, akkor rendben vagyunk" – jelentette ki.

Újságírók arról is kérdezték a kormányfőt, hogy a mentesség nem okozna-e túlzott versenyelőnyt Magyarországnak, és adni kell-e érte valamit cserébe. Orbán azt felelte, a szankciókból épphogy a nagy külföldi olajcégek gyűjtenek profitot, hiszen felment az olaj ára.

Magyarország a kormányfő szerint semmilyen extraprofithoz nem tud jutni, mert azt kérik tőle, hogy olyan beruházásokat hajtson végre a Mol, ami nagyon sok pénzbe kerülne, a termék viszont drágább lesz. Vagyis úgy véli, azt kérik Brüsszelben, hogy költsünk rengeteg pénzt finomítóépítésre, aminek az lesz a vége, hogy drágább lesz a magyaroknak a benzin.

„Ez őrültség, ez az atombomba. Ha valakinek kompenzációt kell adnia, az nem mi vagyunk, hanem az Európai Bizottság” – mondta.

Orbán az őt faggató külföldi újságíróknak is tagadta, hogy bármilyen kompromisszum született volna a szankciók ügyében, és úgy vélte, hogy az Európai Bizottság „felelőtlen viselkedése” juttatta Magyarországot nehéz helyzetbe.

(Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt)