„Klubrádió
A lényeg

Webernek elege lett abból, hogy Orbán diktál az olajembargó ügyében

30/05/2022 17:05

| Szerző: Klubrádió

"Őszintén szólva elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet. Ha a magyar kormány nem hajlandó felhagyni a blokáddal, akkor el kell érni, hogy az EU a leglassabbakat hátrahagyva haladhasson előre" – fogalmazott Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője.

„Az Európai Unió tagországainak a közösségi szint helyett a kormányközi együttműködés keretében kell bevezetniük embargót az orosz kőolajra, ha Magyarország nem hajlandó csatlakozni” – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője hétfőn.

Az MTI tudósítása szerint a német politikus leszögezte, hogy az Európai Tanács hétfőn kezdődő tanácskozásán megállapodásra kell jutni az orosz kőolajra kivetendő embargóról, mert erkölcsileg vállalhatatlan, hogy naponta eurószázmilliós nagyságrendű összegek vándorolnak az EU-ból Moszkvába. Weber ezzel összefüggésben kifogásolta a magyar kormány álláspontját.

„Őszintén szólva elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet. Ha a magyar kormány nem hajlandó felhagyni a blokáddal, akkor el kell érni, hogy az EU a leglassabbakat hátrahagyva haladhasson előre” – fogalmazott egyértelműen a német politikus, hozzátéve, hogy a magyar miniszterelnök nem játszadozhat velük, szükség esetén közös, egységesen meghozott, EU-s szintű döntés nélkül is lehetséges az előrelépés, mert a tagállamok külön-külön, kormányközi megállapodások alapján is bevezethetik az embargót.

A fentiek tükrében Weber szerint az embargó körüli vita egyúttal azt jelzi, hogy az EU-nak a cselekvőképesség megőrzése érdekében el kell távolodnia a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatali mechanizmustól.

(forrás: MTI/24.hu, kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)