„Klubrádió
Esti gyors

Jó, hát akkor itt fogunk élni negyedszerre is. Olyan sok ez? – Kárpáti János jegyzete

9/06/2022 18:04

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Április harmadikán még nem mutatkozott többségi igény alternatívára a Fidesszel szemben, de egy biztos: kell egy új csapat, mert valakinek be kell fogadnia azokat, akik kiábrándulnak a viktoriánus válságkezelésből. Ezek ugyanis egyre többen lesznek. És azért lesznek többen, mert bármennyire is megfáradt a szemünk a tehetetlenkedő unió látványától, ez az Európa, amely Putyin Ukrajna elleni agressziója nyomán formálódik, már nem az a megbocsátó Európa.

2022. június 09. Esti gyors-részlet 2022.06.09. (Kárpáti János jegyzete)
02:42
00:00

Folytatódik tehát. Mármint Jakab Péter Jobbik-elnök lemondásával az a folyamat, amely a Momentum élén történt vezércserékkel kezdődött, és elvezethet akár az újszerű kihívásokra nyitott, de a tartós konzervatív értékeket következetesen megőrző, mérsékelt jobboldali politikai erő kialakulásához is. Vagy legalább előkészítheti azt. Vagy nem vezet el sehova, de akkor az azt jelenti majd, hogy továbbra is a Fidesz tetszeleghet ebben a szerepkörben, ki tudja, meddig még. Ez nagy baj lenne, mert a Fidesz olyan, mint az átlagos magyar celeb híre: csak Hegyeshalomig világraszóló, onnantól … Maradjunk abban, hogy mindinkább elszigetelődik az egész világtól, akiktől meg nem, azoknak a tartós barátsága felettébb kétes értékű.

Visszatérve a Jobbikra, nem tudjuk még, van-e egyáltalán jövője a pártnak ebben a mai erőtérben. A szélsőségesek elmentek vagy elmennek A Mi Hazánkhoz, az élelmesek a Fideszhez. Hova álljanak azok a belgák, akik tényleg komolyan gondolták a Jobbik behúzódását a szélsőjobbról a centrumba? Egyáltalán hányan vannak ezek? Beállnak-e most Márki-Zay mögé? Aligha. Beáll-e bárki Márki-Zay mögé? Vagy történetesen a Momentumból születik meg ezek után a 21. századi magyar jobbközép? Egy biztos: kell egy csapat, mert valakinek be kell fogadnia azokat, akik kiábrándulnak a viktoriánus válságkezelésből. Ezek ugyanis egyre többen lesznek. És azért lesznek többen, mert bármennyire is megfáradt a szemünk a tehetetlenkedő unió látványától, ez az Európa, amely Putyin Ukrajna elleni agressziója nyomán formálódik, már nem az a megbocsátó Európa.

Ideje tehát alternatívát kínálni – persze nem csak jobbközép, hanem balközép alternatívát is, mert egyelőre a baloldalon szintén kapkodhatja az ember a fejét, ha keresi a zászlót, amely körül gyülekezni lehet. Április harmadikán még nem mutatkozott többségi igény alternatívára a Fidesszel szemben. Abból, hogy ez már negyedszerre alakult így, sok elemző arra jut, hogy kész, vége, ez már így marad, hát akkor itt fogunk élni. Igen, negyedszerre. Ez olyan sok?

Megjegyezném, hogy a kétségbevonhatatlanul demokratikus Németországban Angela Merkel 16 éven át volt kancellár. És felhívnám a figyelmet a Bachman-Turner Overdrive 1974-es dalára: You Ain't Seen Nothing Yet – Még semmit sem láttál.

Kárpáti János jegyzete az Esti gyors 2022. június 9-i, csütörtöki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.