„Klubrádió
Esti gyors

Izzadó bőrünkön érzékeljük a baj nagyságát – Hardy Mihály jegyzete

30/06/2022 18:03

| Szerző: Hardy Mihály/Klubrádió

A járműveink nagy része nincs felkészítve ekkora hőségre, egyes HÉV-vonalainkon már nyugodtan szedhetne szauna-pótjegyet a BKV, ha nem lenne szinte tragikus állapotban a járműpark és életveszélyben, aki felszáll rá. Napok kérdése és tömeges halpusztulásra számíthatunk a Velencei-tónál és a Balatonon, az erdei vadak nem találnak ivóhelyet, kiszáradnak a források, a dagonyák és a patakok.

2022. június 30. Esti gyors-részlet (2022.06.30. Hardy Mihály jegyzete)
02:48
00:00
Nem tudom, elgondolkoztak-e mostanában… ezen a nagy melegen? Nyilván igen, hiszen a  légkondicionált irodák, lakások és autók hűvösén kívül a természet nagyon is a tudtunkra adja, hogy eddig és ne tovább. Most már, ha bárkinek lett volna még kétsége efelől, tényleg érezhető a globális felmelegedés: hiszen évtizedekkel ezelőtt – emlékeim szerint – sosem nem volt ekkora kánikula júniusban. A hőmérő higanyszála nem kúszott ennyire közel a +40 fokos értékhez a Celsius-skálán. Még júliusban és augusztusban sem.

Hogy mekkora nagy a baj, arról évtizedek óta beszélnek a klímakutatók, csak eddig azt gondoltuk, hogy itt, a Kárpát-medencében ez bennünket nem érint. Hát érint. Hogy mennyire, arról köteteket írhatnánk tele. Ha például meghallgatjuk a mentőorvosok napi beszámolóit, vagy a tízemeletes nagyvárosi panelházak lakóit, akik éjszaka sem tudnak hová menekülni a hőség elől. A járműveink nagy része nincs felkészítve ekkora hőségre, egyes HÉV-vonalainkon már nyugodtan szedhetne szauna-pótjegyet a BKV, ha nem lenne szinte tragikus állapotban a járműpark és életveszélyben, aki felszáll rá. Napok kérdése és tömeges halpusztulásra számíthatunk a Velencei-tónál és a Balatonon, az erdei vadak nem találnak ivóhelyet, kiszáradnak a források, a dagonyák és a patakok. A gabona aranysárga ugyan a földeken, de más növényi kultúráink pedig szabályosan kiégnek.

Nem dughatjuk tovább a fejünket a kiskunsági futóhomokba, még képletes értelemben sem. Szembe kell néznünk azzal, hogy jórészt ismeretlen irányba haladunk szinte az egész Földön. Eddig csak az olvadó gleccserekkel és az elolvadt jégtáblákat kereső szerencsétlen jegesmedvék képével riogattak a természetvédők. Most már a saját, izzadó bőrünkön érzékeljük a baj nagyságát. Az már szinte alapértelmezés, hogy tizenkét éve a természet- és klímavédelem kikerült a kormányzat szótárából és a struktúrájából is. Csakhogy a kegyetlenül tűző nap nincs tekintettel a hazai politikai megosztottságra: egyformán égeti a fideszes és a DK-s, a jobbikos vagy éppen a momentumos fejeket is. Ideje lenne, hogy ezekben a fejekben végre valamifajta gondolatok is szülessenek ezzel katasztrofális hőséggel kapcsolatban. Különben egy-kettőre le kell cserélnünk a magyar folklór kedvenc tulipánmintáját – egy kaktuszra…

Hardy Mihál jegyzete a 2022. június 30-i Esti gyorsban hangzott el.