„Klubrádió
A lényeg

Harmadfokú hőségriasztást adtak ki a jövő héten négy napra

24/06/2022 14:52

| Szerző: Klubrádió

Harmadfokú hőségriasztást adtak ki jövő hétfő hajnaltól csütörtök éjfélig az ország egész területére – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan kéri az ország lakosságát, hogy 

  • a nagy melegben ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre!
  • Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását!
  • Délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával! Különösen figyeljenek erre a szabad téren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók!
  • Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete! Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

Felhívják még az autóval közlekedők figyelmét arra, hogy fokozottan figyeljenek és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz. A vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

A nagy melegben megnőhet a szén-monoxid kialakulásának a veszélye is, mert ilyenkor légdugó alakulhat ki a kéményekben. A kéménybe beszorult hideg levegő miatt a vízmelegítéskor keletkező füstgáz visszaáramolhat a lakásba, ami tragédiákhoz is vezethet.