„Köszönjük,
Esti gyors

Ami számít, és ami nem – Szénási Sándor jegyzete

29/06/2022 16:55

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

Rájönnek majd, hogy ami nekik a demokrácia, az másnak a káosz és a lecsúszás, ami nekik a szabadság, az másnak a felettes én nélküli elveszett létezés – Szénási Sándor az amerikai társadalom megosztottságáról, össze nem érő világokról a szövetségi abortusztilalom apropóján.

2022. június 29. Esti gyors-részlet (2022.06.29. Szénási Sándor jegyzete)
02:54
00:00

Az amerikai közvélemény-kutatók szerint a hatvan százalékot is eléri azoknak az aránya, akik ellenzik az abortuszhoz való szövetségi jog elvételét, de ez, lévén az USA államok szövetsége, mégsem jelenti azt, hogy ezeknek az államoknak a hatvan százaléka engedélyezi majd az abortuszt. Az ok persze az eltérő népességarány, Kaliforniában 40 millió ember él, Wyomingban meg csak 600 ezer, Utahban is csak 3 millió, de az „abortusztilalom-engedélyezés” eredménye a három szereplő között mégis 2:1 lesz. Igazságtalan? Hát persze.

A Capitol Hill elleni támadást vizsgáló bizottság előtt egy volt fehér házi munkatárs, bizonyos Cassidy Hutchinson azt vallotta, hogy amikor Trumpot figyelmeztették, hogy a támogatására a Kongresszus elé vonuló tömegtől fegyvereket koboztak el, és nyilván nem mindet, az elnök elrendelte, hogy a fémdetektorokat kapcsolják ki. „Kib*szottul nem érdekel, hogy fegyvereik vannak. Ők nem bántanak engem” – mondta.

Hutchinson azt a korábbi információt is megerősítette, hogy Trump a Capitoliumhoz akart menni, beszélni a híveihez, de ezt már Giuliani, az elnök ügyvédje is elmondta négy nappal a támadás előtt, hogy Trump a Kongresszus háza előtt intéz majd buzdító szózatot a tömeghez, amely azt akarja megakadályozni, hogy Biden győzelmét szentesítsék.

Jár ez vallomás komoly következményekkel Trumpra nézve, aki elnökként tudatosan buzdított egy fegyveres csőcseléket, hogy törjön be a Capitoliumba, bénítsa meg az ülést, és terrorizálja a képviselőket? Ha a republikánusok többségén múlik, akkor nem. Ha Trump hívein múlik, még kevésbé. Hogy ez szörnyű? Hát persze.

Hogy eltűnik az alkotmányos jog az abortuszhoz, és eltűnőben van több más is, például az akadálytalan választási jog, vagy egyes államokban az állam és egyház szétválasztása, és eltűnőben van a demokratikus intézmények tisztelete és védelme, és az elnök akár egy fegyveres puccs főbanditájaként is működhet. Szokatlan ez? Csak ideig-óráig. Aztán az antitrumpista, nőjogpárti amerikaiak is rájönnek, hogy ami nekik a demokrácia, az másnak a káosz és a lecsúszás, ami nekik a szabadság, az másnak a felettes én nélküli elveszett létezés, aki nekik egy közveszélyes uszító, az másnak Amerika megmentője, aki hazahozza a munkahelyeket, becsukja a kapukat, leteríti az országot a csillagos-sávos lobogóval, és onnantól a félhomályban mindenki csak a saját dolgával foglalkozik, senkivel és semmi mással.

Az elnök az Oválisban hamburgert rendel és kólát.

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2022. június 29-i,szerdai adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
 
Archív / Donald Trump amerikai elnök választási gyűlésének közönsége 2019. október 17-én Dallasban, a 2020-as amerikai elnökválasztás kampányidőszakának kezdetén. Forrás: dallasnews.com/(Smiley N. Pool /Trump-stáb
 
 
Donald Trump elnök az amerikai főiskolai futballbajnokság győztes csapata, a Clemson Tigers tagjainak rendezett fehér házi fogadáshoz rendelt hamburgerekkel 2019 januárjában Forrás: A Fehér Ház hivatalos fényképe, a fotós Joyce N. Boghosian