„Klubrádió
A lényeg

Trump nem jön, egy volt republikánus elnökjelölt-aspriáns érkezik az amerikai jobboldal budapesti konferenciájára

5/05/2022 17:39

| Szerző: Klubrádió

A Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungaryn, az amerikai jobboldal budapesti konferenciáján Donald Trump volt elnök nem lesz jelen, érkezik viszont Orbán Viktor főszónok mellett Rick Santorum korábbi republikánus elnökjelölt-aspiráns és Václav Klaus egykori cseh államfő. Nigel Farage Brexit-párti brit politikus, Tucker Carlson amerikai műsorvezető és Santiago Abascal, a spanyol szélsőjobboldali VOX párt elnöke online vagy videón kapcsolódik majd be a kormányközeli Alapjogokért Központ eseményére.

Kihirdette az Alapjogokért Központ a május 18. és 20. között esedékes CPAC Hungary fontosabb résztvevőinek névsorát. A Telex megfogalmazása szerint közpénzzel kitömött intézetnek a pletykákkal szemben nem sikerült megszereznie Donald Trump volt amerikai elnököt sztárvendégnek.

„Magyarország ma a nyugati jobboldal egyetlen reménysége” – olvasható a szervezet Facebook-posztjában, amely a május 19-20-án sorra kerülő konferenciáról szól.

Az Alapjogokért Központ közlése szerint a konferencia főszónoka Orbán Viktor, központi tematikája pedig az Isten, haza, család hármas egysége lesz. Az esemény fontosabb vendégei Rick Santorum korábbi republikánus elnökjelölt-aspiráns, szenátor, Václav Klaus egykori cseh államfő, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Tom Van Grieken, a belga Flamand Érdek (VB) vezetője lesznek.

Santorum 2012-ben és 2016-ban is megpróbálta elnyerni a Republikánus Párt elnökjelölti pozícióját, mindkétszer sikertelenül. 2012-ben a második helyen futott be Mitt Romney mögött, 2016-ban viszont már a legelső előválasztási esemény után felfüggesztette a kampányát, miután 1 százalékot sem sikerült elérnie a szavazáson. A volt pennsylvaniai szenátor abszolút beleillik a kormány által képviselt ideológiai vonalba, harcosan ellenzi az abortuszt és a melegházasságot is. Utóbbival kapcsolatban 2003-ban kijelentette, hogy a homoszexualitás éppúgy nem egyeztethető össze a házassággal, mintha valaki egy gyerekkel vagy egy kutyával létesítene szexuális kapcsolatot.

A republikánus politikus 2016-os elnökválasztási kampányának súlyos kudarca után a CNN-nél lett politikai kommentátor, ahol a republikánus álláspont képviselete lett gyakorlatilag a feladata a Trump-elnökség alatt. A tévécsatornától egy évvel ezelőtt rúgták ki, miután rasszista megjegyzéseket tett az őslakosokra.

Budapestre jön majd több osztrák, spanyol, olasz, holland parlamenti és uniós parlamenti képviselő, valamint amerikai kongresszusi képviselők is. Ben Ferguson és Candace Owens amerikai jobboldali influenszer is a vendégek között lesz. 

A konferencia talán legnevesebb résztvevői, Nigel Farage euroszkeptikus brit politikus, a UKIP és a Brexit párt korábbi vezetője, Tucker Carlson trumpista amerikai műsorvezető, valamint Santiago Abascal, a spanyol szélsőjobboldali VOX párt elnöke mindössze online jelentkeznek majd be az eseményre.

(via Telex, kép: )