„Klubrádió
A lényeg

Eltörölték az alkotmányos abortuszjogot az USA-ban

24/06/2022 19:39

| Szerző: Klubrádió

Az Egyesült Államokban pénteken eltörölték az abortuszhoz való jog törvényi védelmét. Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő Legfelsőbb Bíróság ideológiai törésvonalak mentén, 5:3 arányban (egy tartózkodással) meghozott ítéletében felülbírálta a csaknem ötven éve, a Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletét, amely eddig szövetségi szinten garantálta, hogy egyetlen tagállam sem hozhat abortuszt tiltó szabályokat.

A Roe kontra Wade néven elhíresült, és a szabad abortuszjog amerikai történelmében mérföldkőnek számító 1973-as ítélet azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a művi terhességmegszakítás szabályozása az állami szintű törvényhozásban. A Jane Roe álnéven perlő Norma McCorvey 1970-ben vitte bíróságra Henry Wade dallasi államügyészt, a legfelső szintig elvitt ügyben pedig azt az egyensúlyt állapították meg az alkotmánybírák, hogy a nők alapjogai és az abortuszszabályozás egyensúlya akkor lesz meg, ha a terhesség 24. hetéig szabadon elvégezhetővé teszik az abortuszt – ismerteti a hvg.hu.

Az abortuszjog az elmúlt években azonban a Donald Trump színre lépése óta országos szintre emelkedő amerikai kultúrharc fontos állomása lett, a mostani döntés pedig összecseng az egyre radikálisabbá váló Republikánus Párt konzervatív törekvéseivel. Valamint azzal, hogy a kilencfős alkotmánybíróságban hatan konzervatívak, hármukat konkrétan Trump nevezte ki.

Öten szavaztak a 49 évvel ezelőtt ítélettel szemben, hárman mellette, egy bíró tartózkodott. Samuel Alito alkotmánybíró szerint a Roe kontra Wade "hallatlanul hibás döntés volt már a kezdetektől".

A többségi vélemény szerint a „gyenge magyarázatokon nyugvó” ítélet súlyos következményekkel járt az országnak, és csak mélyítette, mintsem megoldotta az abortuszvitát.

Ezzel szemben a kisebbségi vélemény így hangzik a három ellenző tollából: "Ezen, a bíróság és sokmillió, alkotmányos védelmét elveszítő nő nevében is sajnálatos napon, ellenezzük a döntést".

Hozzátették: szerintük a bírósági többség "még nem fejezte be a munkáját", és arról is írtak, hogy a konzervatív többség sorai között olvasva úgy tűnik, hogy hamarosan a melegházasságot és a fogamzásgátlást lehetővé tevő törvényeket is elővehetik.

A 444 azt teszi hozzá, hogy most elsősorban a nők jogát korlátozhatják testük fölötti rendelkezésükben. Az Axios összesítése szerint 13 republikánus vezetésű tagállamban állnak készen az abortusz azonnali tilalmára, ezekhez később további államok csatlakozhatnak. 

(via 444/hvg, kiemelt kép: MTI/EPA)