„Klubrádió
Esti gyors

Főispán úr ott sem volt – Selmeci János jegyzete

24/06/2022 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

A 21. század Magyarországát kutató történészek azóta sem találják a pontos magyarázatot arra, hogyan lett a kormánymegbízottból hirtelen főispán, főispánból pedig milliárdos, a korszakban keletkezett iratok ugyanis igen hiányosak. Úgynevezett vagyonnyilatkozatok például egyáltalán nem maradtak fenn.

2022. június 24. Esti gyors-részlet (2022.06.24. Selmeci János jegyzete)
03:18
00:00

Főispán úr meseszerű gazdagságáról már azelőtt is történetek tucatjai szóltak város- és vármegyeszerte, hogy a Főispán megérezve a politikai változás szelét, egy kész, egyben közpénzzel teli táskával, az örökzöld magyar sláger „Szállunk a fény felé” kezdetű refrénjét dúdolva, a NER és a kor szokásainak megfelelően, nem lovon, hanem magánrepülőgépen elhagyta az országot.

A 21. század Magyarországát kutató történészek azóta sem találják a pontos magyarázatot arra, hogyan lett a kormánymegbízottból hirtelen főispán, főispánból pedig milliárdos, a korszakban keletkezett iratok ugyanis igen hiányosak. Úgynevezett vagyonnyilatkozatok például egyáltalán nem maradtak fenn, ezeket a törvényhozás valamikor 2020-as években afféle úri huncutságnak, indokolatlan bürokráciának, papírpazarlásnak, illetve nem elég EU-konformnak minősítette (ez még az ország uniós tagsága idejében, bőven a királysággá alakulás előtt történt), és megszüntette.

Az országgyűlés irattárában fellelhető dokumentumok már pontosabb, de nem teljes képet adtak a történtekről: a kormány egy salátatörvényben hozta vissza a főispán pozíciót, amit az akkori (még nem bebörtönzött) ellenzék a középkorba való visszatérésnek és a nehéz gazdasági helyzetről való figyelemelterelés szándékával hozott rendelkezésnek tartott, később azonban tovább módosultak a törvények, a polgármesterek jogkörei a főispánokhoz kerültek, a korábbi városvezetők pedig ezután már csak a közterületek elnevezéseiről dönthettek (kivéve abban az esetben, ha nőkről akartak utcákat elnevezni, ez a lehetőség szintén a főispánokhoz került, később betiltották).

A törvényhozási aktusok azonban nem magyarázzák, hogy a Főispán hogyan lett az ország egyik leggazdagabb embere. Terjedtek viszont pletykák arról, hogy remek kapcsolatot ápolt megyéje másik fontos szülöttével, a korábban miniszterelnökként, később I. Viktorként uralkodó futballszurkolóval, akivel sok időt töltöttek együtt a felcsúti stadion VIP-szektorában. A kutatók úgy vélték, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda pincéjében talált piszkos, Soros György feliratú mappában lehet a titok nyitja, egy fénykép, amit a 444.hu még éppen szabadlábon lévő fotósa a Felcsút–Ferencváros-mérkőzés szünetében készített egy fontos, milliárdokat érő kézfogásról.

Amikor a mappa 150 évre szóló titkosítása lejárt, a fotót megtekintő kutatók nem tudták eltitkolni csalódottságukat. A fényképen az egykori miniszterelnök valóban kezet fog valakivel, valakivel, aki a főispánságot visszahozó salátatörvény egy másik rendelkezésének köszönhetően, a fotó megjelenését követő 15. napig kérhette, hogy tegyék felismerhetetlenné, hogy takarják ki a fotóról.

Az egykori miniszterelnök így egy hatalmas, fekete pacával fogott kezet, a fekete paca pedig később nagyon gazdag lett. De Főispán úr ott sem volt.

Selmeci János jegyzete az Esti gyors 2022. június 24-i, pénteki adásában hangzott el a szerző felolvasásában.