„Klubrádió
Megbeszéljük...

Karsai a vármegyei és ispáni rendszerről: A kormány mindenkit kézből akar etetni

22/06/2022 18:49

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A vármegyerendszer bevezetésével minden önkormányzati autonómiát elsorvaszt a kormány, és ha elfogyott a pénzük, nem marad lehetőségük, mint meghajolni a hatalom felé – véli Karsai László történész.

2022. június 22. Megbeszéljük - részlet 22.06.22. Karsai László
09:24
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, kedd este benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosító javaslatcsomagját, amely nemcsak arról rendelkezik, hogy államosítanak több kiemelt budapesti közterületet, hanem egy, a 2023-as büdzséhez csak nagyon lazán kapcsolódó, szimbolikusnak szánt intézkedést is tartalmaz: újjáélesztik a főispáni tisztséget, amely az újkori magyar közigazgatásban, 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjét jelölte.

"A Horthy-korszak vármegyerendszerét jobbára a dualizmus idején alakították ki, amelyet persze aztán fejlesztettek, lényege pedig a centralizáció volt" – mondta a Klubrádiónak Karsai László történész. Hozzátette, hogy a főispánok szerepe igazából névleges volt, időnként megvizsgálták a vármegye ügyeit, de nem ez volt az igazi feladatuk, a királyt, később pedig a kormányt képviselték.

A vármegyék autonómok voltak ugyan, de az alispánok – akiket a vármegyei kisgyűlés választott meg – közvetlenül a Belügyminisztérium alá tartoztak. Az ő kezükben volt a közigazgatás. Az adott vármegyére kiadott alispáni rendeletet csak a belügyminiszter tudta megváltoztatni. Alájuk tagozódtak be a főjegyzők, főszolgabírók, szolgabírók. Az ő döntéseiket is csak a belügyminiszter bírálhatta felül. Ezzel pedig a politikai ellenzéket is kézben tudták tartani. Mindezek alapján nagyon is elképzelhetőnek tartja, hogy az önkormányzatokat így akarja a kormány ellehetetleníteni. Karsai megjegyezte, a Horthy-korszak idején a Belügyminisztériumnak 21 alosztálya volt, lényegében "minden odatartozott".

A történész összehasonlította a Horthy-korszak Magyarországa és a két világháború közötti Románia állapotát. És bár utóbbi nagyon korrupt volt, mégis arra gondol vissza nosztalgiával, hiszen ott a holokauszt idején "pénzért életet lehetett vásárolni". Ilyenre Magyarországon nem volt lehetőség. "Centralizált, nagyon régi, nagyon merev rendszer volt, a társadalmi felemelkedés esélytelen volt".

Szerinte logikusan arra készül a kormány, hogy minden önkormányzati autonómiát elsorvaszt, és ha elfogyott a pénzük, lényegében nem marad lehetőségük, mint meghajolni a kormány akaratának. "A kormány mindenkit kézből akar etetni" – foglalta össze.

2022. június 22. Megbeszéljük - részlet 22.06.22. Forgács Imre
14:20
00:00

Korábban a műsorban Forgács Imre közigazgatási szakember, volt igzságügyi és rendészeti miniszter arról beszélt, hogy hiába akarja a kormány azt sugallni, hogy a főispán által vezetett vármegye valamiféle progresszív dolog lenne,  ez a rendszer az emberek tudatában, ahogy az irodalomban sem pozitív képként él. Példaként emelte ki Jókait, aki bemutatta, hogyan gátolja a konzervatív vármegye a társdalmi fejlődést.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Karsai Lászlóval
2022.06.22., szerda 16:45
Riporter: Bolgár György