„Klubrádió
A lényeg

Az önkormányzatoktól pénz jutna megyékhez

22/06/2022 18:09

| Szerző: Klubrádió

A 2023-as költségvetés megalapozásáról szóló törvénybe elrejtett bekezdés a helyi adókról szóló törvényt alakítaná át. A külünleges gazdasági övezetekből befolyó helyi adókból eddig 3 százalék helyett 20-at tarthtnának meg a megyék.

„A különleges gazdasági övezet fekvése szerinti megye megyei önkormányzata az adóból származó bevételt […] a bevétel legfeljebb 17%-ának erejéig a megyei önkormányzat saját beruházásaira használhatja fel” – szúrta ki a hvg.hu az új módosítás részeltét. A 2023-as büdzsé megalapozásáról szóló törvénybe elrejtett bekezdés a helyi adókról szóló törvényt alakítaná így át.

Ennek értelmében az övezetekből a helyi adók nem a települési önkormányzatokhoz folynak be, hanem a megyeiekhez, és az dönt a pénzek újraosztásáról. Ám az érvényes szabályok szerint a megyei önkormányzatnak a gazdasági övezetben található beruházással legközvetlenebbül érintett települések működésére, azok fejlesztéseire kell fordítania a pénzt, illetve a megye 3 százalékot a saját működésére megtarthat.

A módosítás értelmében immár a különleges gazdasági övezetekből befolyó helyi adók 20 százaléka a megyét illetné. A különleges gazdasági övezetek nagyberuházásaiból befolyó helyi adókból eddig 3 százalékot tarthattak meg, innentől 20-at.

Jelenleg az országban három különleges gazdasági övezet található:

  • Mosonmagyaróvár különleges gazdasági övezet,
  • Duna-mente – Fejér megye különleges gazdasági övezet,
  • Gödi különleges gazdasági övezet.

Ezeket egyes nagyberuházásokhoz kapcsolódóan jelölték ki, a helyi adóbevételek megyei szintre csatornázását pedig azzal indokolta a Fidesz, hogy ezek a nagyberuházások nem csak az adott településeket érintik, ellenben jelentős adóbevételeket generálnak az adott települési önkormányzatnak. A bevételt ezért a település környezetében indokolt jobban szétteríteni, ezt a feladatot pedig a megyei önkormányzatokra bízták.

A megyei önkormányzatokban a Fidesznek kivétel nélkül többsége van, míg a helyi önkormányzatokra ez nem igaz.

A megyei önkormányzatoknak jelenleg elsősorban adminisztratív, koordinációs funkcióik vannak, a helyi fejlesztések jellemzően helyi önkormányzati hatáskörben maradtak – kivéve, ha az állam, vagyis a kormány magához von projekteket, ami különösen a nagyobb beruházások esetében rendszeresen előfordul.