„Klubrádió
A lényeg

A főispáni tisztség visszahozását javasolja az Orbán-kormány

21/06/2022 19:29

| Szerző: Klubrádió

Ha elfogadják a költségvetéshez benyújtott módosítót, a kormánymegbízottakat nevezik majd így, mégpedig az "ezeréves magyar államiság" jegyében, és mivel "több szállal akarnak kötődni a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez".

Benyújtotta kedd este a kormány a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosító javaslatcsomagját, amely nemcsak arról rendelkezik, hogy államosítanak több kiemelt budapesti közterületet, hanem egy, a 2023-as büdzséhez csak nagyon lazán kapcsolódó, szimbolikusnak szánt intézkedést is tartalmaz: újjáélesztik a főispáni tisztséget, amely az újkori magyar közigazgatásban, 1870-től a törvényhatóság első tisztviselőjét jelölte.

Ahogy a hvg.hu írja, a benyújtott javaslat az érintett ágazati törvényekben a kormánymegbízott elnevezését – „a történelmi hagyományok tisztelete és újjáélesztése jegyében” – főispánra módosítja. Az indoklás szerint azért, mert „a főispán kifejezés visszaépítése a magyar jogrendbe lehetőséget teremt arra, hogy a mai magyar közigazgatás több szállal kötődjön a kommunizmus előtti magyar államigazgatás fogalmi készletéhez és ezáltal az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is tovább éljenek”.

A főispáni cím újraélesztése nem most került elő először a rendszerváltás óta: 1990-ben az Antall József vezette jobboldali kormány szerette volna ezt elérni, de az SZDSZ, amely nélkül nem lett volna meg az ehhez szükséges kétharmad, megfúrta a javaslatot.

A nemesi vármegye első, a király személyét képviselő tisztviselője volt a főispán. A cím legkorábbi említése 777-ből ismert, egy avar előkelő címeként szerepel a kremsmünsteri apátság alapítólevelében. Szerepe és jelentősége később sokat változott, örökletessé vált, majd 1870 után reprezentatív tisztség lett belőle, 1947-ben pedig megszüntették – teszi hozzá a 444.

Kiemelt képünk illusztráció, rajta Erdődy János fiumei kormányzó, Varasd vármegye örökös főispánja, a főrendi ház örökös tagja, a helytartótanács tanácsosa szerepel 1864-ből. (forrás: Wikimedia Commons)