„Klubrádió
A lényeg

Kocsis Máté benyújtotta: összevonnák az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat

21/06/2022 20:34

| Szerző: Klubrádió

Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető javasolja a korábban gránitszilárdságúnak nevezett Alaptörvény 11. módosítását. Ennek része, hogy a a kormány átnevezné a megyéket vármegyére. Ennél fontosabb, hogy a javaslatban az áll: az önkormányzati választásokat április és július között, az európai parlamenti képviselők választásával egyidejűleg kell megtartani.

Átnevezné a kormány a megyéket vármegyére, ezt Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető javasolja az Alaptörvény 11. módosításaként, alig egy hónappal a tizedik módosítás után. Orbán Viktor a 2011 áprilisában elfogadott alaptörvényt gránitszilárdságúnak nevezte.

Kocsis Máté a történelmi hagyományokra hivatkozik: „A magyar közigazgatás alapvető területi egységei az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig a vármegyék voltak. A vármegye szó használatát a korábbi magyar alkotmányos és államigazgatási rendszerrel teljesen szakítani kívánó diktatórikus kommunista rendszer szüntette meg. A vármegye szó használatának visszaállítása a mai magyar jogrendbe biztosítja, hogy az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományai e formában is továbbéljenek. Emellett a vármegye szó használata a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti. A vármegye kifejezés használatával jobban hangsúlyozható, hogy a magyar államszervezés és államszerkezet központi gondolati motívuma a nemzeti szuverenitás és ezen keresztül az európai civilizáció sarokköveinek megvédése”.

Vagyis, ha ezt elfogadják, a kormánymegbízottak helyébe lépő főispánok 2023. január 1-től a vármegyei kormányhivatalokat fogják vezetni.

Választások összevonása

Az elnevezések megváltoztatásánál nagyobb jelentőségű, hogy ha megszavazza az Országgyűlés Kocsis Máté javaslatát, a jövőben egy napon tarthatják az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat április és július között.

Ez nem jelenti a jelenleg hivatalban lévő önkormányzati vezetők mandátumának lerövidülését. Ugyanúgy 2024 októberéig maradhatnak, csak épp két év múlva már májusban eldöntik a választók, hogy 2024 októberétől kik vezessék az önkormányzatokat.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)