„Klubrádió
A lényeg

Navracsics: Most nem kell az euró, az EU-s pénz nekünk jár

23/06/2022 10:15

Navracsics Tibor, az uniós források felhasználásáért és területfejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter szerint ő már eleve ezért kért a felkérés után kis gondolkodási időt, mert az első perctől látta, hogy az uniós források megszerzése meglehetősen nehéz feladat.

 
Navracsics Tibor
 
Forrás: Flickr.com
 

 

Navracsics Tibor a Világgazdaságnak adott interjút, a 24.hu szerint azt mondta, reméli, nem valós veszély, csak elméleti lehetőség, hogy Magyarország ne jusson hozzá az uniós pénzekhez. Szerinte ugyanis uniós tagországként a pénz jár nekünk, ami a 2021–2027-es operatív programok alapján a 21,7 milliárd euró kohéziós támogatás, és 15,5 milliárd euró a Covid-válság utáni újraindítást szolgáló alapból Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből.

Szerinte sokkal inkább az szorul magyarázatra, hogy egyelőre miért nem kapjuk meg, a pálya azért nehezített, mert a szakmai kérdéseket gyakran felülírják a politikai viták. Azon dolgozik, hogy az ideológiai jellegű vita Európa jövőjéről, a demokrácia, a jogállamiság értelmezéséről ne határozza meg Magyarország uniós megítélését.

Navracsics Tibor amúgy bizakodó. Szerinte a fejlesztéspolitika is reagál a forint mozgására: az euróban érkező uniós források tervezési árfolyamát 350-ről várhatóan közel 375-re emelik, fejlesztéspolitikai dilemmát okoz, hogy Budapest a közszolgáltatások, a beruházások, a fejlesztések terén is összenőtt az agglomerációval.

Nem cél, hogy Budapest elszigetelődjön, de az sokkal inkább, hogy minél több ponton kötődjön az őt körülölelő régiókhoz, és húzza magával az egész magyar gazdaságot, mondta. Az euróbevezetésről azt mondja, mindig is túldimenzionált volt. Számára teljesen vállalható a magyar kormány álláspontja, hogy most nem kell az euró.