„Köszönjük,
A lényeg

Pedagógusok béremelése: Gulyás az ellenzéket és "Brüsszelt" okolta

17/06/2022 13:22

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely miniszter a pénteki kormányinfón a pedagógusok béremelésének ügyében az Európai Uniót ("Brüsszelt") és az ellenzéki pártokat okolta, mert a kormány az uniós helyreállítási alapból adna emelést, de az – jogállamisági problémák miatt – nem érkezik meg, és szerinte az ellenzék azon dolgozik, hogy ezt az EU-s pénzt továbbra se fizessék ki az országnak.

„Hazai forrásból meglátjuk, hogy mi biztosítható” – mondta Gulyás Gergely miniszter a pedagógusok béremeléséről a 444 összefoglalója szerint. A kormány – tette hozzá a Miniszterelnökség vezetője – az uniós helyreállítási alapból adna háromszor 10 százalékos béremelést, de ez a pénz a jogállamisági problémák miatt továbbra sem érkezett meg Brüsszelből.

Gulyás az ellenzéki pártokat okolta a béremelés elmaradása miatt, szerinte ugyanis azért küzdenek, hogy az uniós pénzt továbbra se fizessék ki Magyarországnak – írja a portál.

A második ciklusát kezdő miniszter egy másik válaszában a helyreállítási alap problémáját állította be úgy, mint amit „Brüsszel és az ellenzék okozott”, szerinte ehhez viszonyul konstruktívan a kormány, mert szeretne fizetésemelést adni az oktatásban és az egészségügyben.

A kormányinfóval még ebben a cikkben foglalkoztunk.

A pedagógusok álláspontjáról legutóbb itt írtunk. Az oktatást az új kormányban felügyelő Belügyminisztérium kérdőívet küldött nekik, azonban a PDSZ szerint ez kerüli a fontos témákat, például a megélhetési kérdéseket. Pedig egy már 14 éve a pályán lévő pedagógus is csak garantált bérminimumot és ágazati pótlékot kap.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)