„Köszönjük,
Reggeli gyors

Valamit rejtegethet a bíróság a Schadl-ügyben

21/06/2022 12:46

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Önmagában azzal Ligeti Miklósnak, a Transparency International Magyarország jogi igazgatójának nincs problémája, ha egy bírósági szervezet vezetője a végrehajtói kamara elnökével hivatali ügyben találkozik, de mivel a bíróság a Schadl György és Tatár-Kis Péter törvényszéki elnök találkozójáról készült vizsgálati anyagot titkosította, ennél számára gyanúsabbá nem is tehette volna. Amennyiben a végrehajtói kamara rács mögött lévő elnöke arra akarta rávenni a törvényszék elnökét, hogy rúgjon ki egy bírót, azért szerinte a végrehajtói karnak etikai vizsgálatot kellett volna indítania, és feljelentést kellett volna tenni az ügyészségen.

2022. június 21. Reggeli gyors - részlet 2022.06.21. Ligeti Miklós
08:02
00:00

Az elmúlt hetekben kiderült, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatásban lévő elnökének a saját vállalkozása továbbra is százmilliós nagyságrendben nyereséges, és hogy az Országos Bírósági Hivatal vezetője titkosította annak a vizsgálatnak a végeredményét, ami arra keresett választ, hogy Schadl György valóban megpróbálta-e a Fővárosi Törvényszék elnökénél elérni, hogy egy neki nem tetsző bírót rúgjanak ki.

Schadl György
 
Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke
 

 

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója szerint "ez nettó, csupasz botrány". A Reggeli gyorsban Ligeti kifejtette, hogy ha ez így megtörtént, az a rendszerváltozást követő jogállami, független igazságszolgáltatásban az egyik legnagyobb közbotrány és bűncselekmény is. Mint mondta, annak örül, hogy legalább valamilyen vizsgálat elindult, amikor első körben az érintett Fővárosi Törvényszék megvizsgálta, hogy történt-e valami, létrejött-e a találkozó az elnök Tatár-Kis Péter és Schadl György között. "Ez a vizsgálat rapid módon lezárult, és megállapították, hogy nem történt semmilyen szabálytalanság".

Ligeti szerint, lehet, hogy tényleg nem történt bűncselekmény, "mert önmagában az, hogy a Fővárosi Törvényszék és a bírósági végrehajtói kar elnöke hivatali ügyben, hivatali helyiségben, hivatali időben konzultál egymással, az teljesen rendben van. Két, komoly, felelős vezető, igazságszolgáltatási tisztségviselőről van szó" - mondta Ligeti, aki szerint a probléma az, ha tényleg azt vitatták meg, hogy hogyan lehet egy  bírót kirúgni. És az szerinte "nem elegáns, ha ezt nem nyilvános módon, lezárt vizsgálattal, két nap alatt kipipálják". Ekkor lépett képbe az Országos Bírósági Hivatal, aminek a vezetője Senyei György Barna, ők is kivizsgálták, majd ezt a vizsgálati jelentést sikerült titkosítani. "Nem lehet hozzáférni, ami felettébb gyanús".

Ligeti elmondta, hogy ha Schadl kérésére a bírósági vezető azt mondta, hogy nem lehet ilyet kérni tőle, akkor "az azt jelentené, hogy a Fővárosi Törvényszék elnökének helyén volt az esze és a szíve és az erkölcsi iránytűje is". Erre a kérésre ugyanis Ligeti szerint az az egyetlen elfogadható válasz, hogy "ott az ajtó, tessék gondosan bezárni, kívülről". Ugyanakkor Ligeti arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az elnök itt megállt volna, az sem lenne elegendő, mert önmagában ez a felvetés is további intézkedést kellett volna, hogy maga után vonjon. Ligeti kijelentette, Tatár-Kisnek a Magyar Bírósági Végrehajtói Karnál etikai eljárást kellett volna kezdeményeznie, mert ilyen felvetést nem tehet a vezető. "Ez teljesen összeegyeztethetetlen az ő tisztségével, és a karnak meg is kellett volna vizsgálnia Schadl alkalmasságát, és feljelentést kellett volna tennie az ügyészségen". 

"De nem tudjuk, elhangzottak-e ezek a mondatok, az a kérdés, hogy hogyan sikerült 2022-ben egy bírósági vezetővel történt találkozót és a jelentés titkosítani" - mondta a Transparency jogi vezetője. "Mi lehet az a logika, hogy úgyse történt semmi, tehát titkosítom, vagy hú, ez nagyon gáz, akkor titkosítom, nehogy kiderüljön?" - kérdezte a műsorban a jogász. Szerinte ennél durvább módon behúzni a gyanúját annak, hogy itt valamit rejtegetni kell, nem is lehetett volna az Országos Bírósági Hivatal részéről. 

Arról is beszélt, hogy ha az erre felhatalmazott szolgálatok "rádolgoztak" Schadl Györgyre, vagy akár Tatár-Kis Péterre, "hiszen Pintér Sándor belügyminisztertől tudjuk, hogy Magyarországon bárkit meg lehet figyelni törvényesen (bár ezt ő a civilekre értette) de a bárkibe a bíróság elnöke és a végrehajtói kar is beletartozik", és volt megfigyelés, ő bízik benne, hogy annyira szakszerűen hajtották végre, hogy minden tagadás megdőlhet.