„Klubrádió
A lényeg

Senyei főbíró segített, majd a lelepleződés után vizsgálatot indított, aztán az egészet titkosította

14/06/2022 14:22

Az Országos Bírói Tanács hétfőn tárgyalta azt az ügyet, amelyben a számos bűncslekménnyel vádolt Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtók (máig hivatalában hagyott) elnöke megkereste Senyei Györgyöt, az Országos Bírói Hivatal elnökét, hogy segítsen neki kirúgatni egy bírót. Senyei az ügy nyilvánosságra kerülése után elismerte, hogy érkezett ilyen kérés, és hogy ő össze is hozta a végrehajtók bűncselekményekkel vádolt vezetőjét egy másik vezető bíróval. 

Balatonfüreden nyílt meg az ország első törvénykezési hel
 
Balatonfüreden nyílt meg az ország első törvénykezési hel
 
Balatonfüred, 2022. január 5. Senyei György Barna, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke a Balatonfüredi Törvénykezési Hely működésének megkezdődése alkalmából az intézmény tárgyalótermében tartott sajtótájékoztatón 2021. január 5-én. Az ország első törvénykezési helye január 1-jén kezdte meg működését a Veszprémi Járásbíróság szervezeti egységeként. MTI/Vasvári Tamás
Fotó: Vasvári Tamás
 

 

Senyei emiatt az ügyben vizsgálatot ígért, és ennek a vizsgálatnak az eredményét ismertette a tanáccsal hétfőn, de aztán a jelentést titkosította, írja a 444. Pedig a lehallgatások szerint a komoly bűncselekményeket elkövető Schadl és az ügybe belebukó, a gyanú szerint megvesztegetett Völner Pál exállamtitkár is úgy mozgatták az igazságszolgáltatás valamint törvényhozást legmagasabb szintjein dolgozó tisztségviselőket, mintha bábuk lennének. Ahogy erre a 2021 júniusában történtek bizonyítékul szolgálnak: Schadl megpróbált eltávolíttatni egy útjában álló bírót. Erről azért lehet tudni, mert akkor már hosszú idő óta figyelte őket a hatóság.

Schadl Senyeihez fordult segítségért, aki összekötötte őt Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék elnökével, Tatár-Kis pedig fogadta Schadlt. Erről a találkozóról a saját magát vizsgáló Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy nem történt törvénysértés, de az ügy nyilvánosságra kerülése miatt a 444 szerint "Senyei érzékelhette, hogy ez így nem igazán megnyugtató, ezért január végén közleményben jelentette be, hogy ő is vizsgálatot rendelt el, és három beosztottját jelölte ki annak elvégzésére. Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke, Túri Tamást, a Pécsi Ítélőtábla elnöke és Benkő Imola, az Országos Bírósági Hivatal Jogi Főosztályának főosztályvezetője végezte el a vizsgálatot, amiről azonban a nyilvánosság nem tudhat meg semmit.

Annak ellenére, hogy az igazságszolgáltatásba vetett bizalom erősen megkérdőjeleződhet, ha kiderül, hogy a hatalom egyes rétegeiben bárki tönkre tehet egy neki nem tetsző bírót, a vizsgálati anyagot az OBT-ülés összefoglalója szerint Senyei György "a tartalmára tekintettel korlátozott terjesztésűvé minősítette és a minősített adatra hivatkozással a tájékoztatást megtagadta."

"Az összefoglalóból még az sem derül ki, hogy elmarasztaló-e a jelentés, és ha igen, lett-e igazgatási következménye, illetve tett-e Senyei feljelentést" - írja a 444.