„Klubrádió
Esti gyors

OBT-szóvivő a Schadl-ügyről: Ha ez így volt, az a bírói függetlenség soha nem látott veszélyeztetése

4/02/2022 23:39

| Szerző: Klubrádió/szg

A hírek szerint a végrehajtói kar letartóztatott elnöke, Schadl György a Fővárosi Törvényszék elnökénél akarta elérni, hogy egy bírót távolítsanak el pozíciójából. Nem rúgták ki, de szóba került, hogy az életét meg lehet nehezíteni. Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács szóvivője az Esti gyorsban azt mondta: ha ez így történt, az a bírói függetlenség soha nem látott veszélyeztetését jelenti. Vasvári ilyen nyomásgyakorlásról még nem hallott.

2022. február 04. Esti gyors - részlet 22.02.04. Vasvári Csaba
06:53
00:00
Amint mi is beszámoltunk róla, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét felszólítja az Országos Bírói Tanács (OBT), hogy indítson rendes vizsgálatot a Fővárosi Törvényszék elnöke, Tatár-Kis Péter ellen a Schadl-ügy bírói szála miatt és szükségesnek látja a fegyelmi eljárás megfontolását is, méghozzá olyan időben, ami nem vezet az esetleges fegyelmi felelősségre vonás ellehetetlenüléséhez. Az ügy előzménye, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke, Schadl György a Fővárosi Törvényszék elnökénél azt akarta elérni, hogy egy magyar bírót távolítsanak el pozíciójából. A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Tatár-Kis Péter azt mondta Schadlnak, hogy a bírót nem tudja kirúgni, de csoportvezetői megbízását elveheti, és el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén. Tatár-Kis elismerte, hogy fogadta Schadlt, de tagadja, hogy a neki tulajdonított mondatok elhangzottak volna.

Vasvári Csaba, az Országos Bírói Tanács szóvivője az Esti gyorsban azt mondta: ha ez így történt, az a bírói függetlenség soha nem látott veszélyeztetését jelenti, ezért kell tisztázni, mi is zajlott le valójában. Ennek többféle módja lehet, az egyik, amit az OBH elnöke választott: igazgatási vizsgálatot rendelt el, ennek lényege, hogy az ő egyik beosztottja, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke kivizsgálja a másik, a Fővárosi Törvényszék elnökének ügyét.

Ezt üdvözlik, de nem tartják elégségesnek, szerintük csak fegyelmi eljárásban lehet biztosítani a tisztességes eljárást, például a védőválasztáshoz fűződő joga is érvényesülhetne az általuk javasolt esetben. Fegyelmi eljárást nem az OBH elnökétől munkajogi értelemben függő viszonyban lévő folytatná le, hanem független bírák, így időben tisztázni lehetne mindazt, amit ilyenkor szükséges. Ugyanis attól félnek, hogy a szoros törvényi határidőből csúszik ki a fegyelmi vizsgálat lehetősége, ez esetben pedig szankcionálhatatlan marad – ha megtörtént ez az ügy.

Vasvári Csaba elmondta: ilyen nyomásgyakorlásról nem hallott, ezért is sokkolta a bírói kart ez a hír, és ezért is akarják minden törvényes eszközzel kivizsgálni. Nem sokkal azután, hogy az OBH jelenlegi elnöke megkezdte a munkáját, Szegeden az úgynevezett Szeviép-ügyben egy újságcikk alapján rendelt el fegyelmi eljárást, most ennél többről van szó, a szolgálatok által végzett lehallgatások jegyzőkönyvei láttak vélhetően napvilágot, és ez sem elég Senyei Györgynek.

Ha ilyen kérés érkezett, azt szerinte írásbeli módon, panaszeljárásban kellett volna intézni, meg kellett volna hallgatni az érintett bírónőt, akire az a bizonyos panasz érkezett. Az OBT meghallgatta őt, és kiderült, hogy ez a háta mögött mehetett végbe. 

A szóvivő úgy fogalmazott: nemzetközi, európai felmérések azt mutatják, hogy a magyar bírák évről évre egyre kevésbé érzik magukat függetlennek, ettől függetlenül bízni kell az igazságszolgáltatásban, mert másban nem bízhatunk. Szerinte azért is, mert az összes bíró kikéri magának az ilyen nyomásgyakorlást. 

Ha ez a beszélgetés tényleg így történt, az úgynevezett szolgálati bíróságnak kell döntést hoznia. Ha megállapítják a fegyelmi felelősséget, különböző szankciók közül választhatnak, ez a feddéstől a hivatalvesztésig terjedhet – ismertette Vasvári Csaba.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2022.02.04., péntek 18:40
Műsorvezető: Selmeci János