„Klubrádió
A lényeg

Völner segített pályázni Schadlnak: "Egymilliárd alatt nehéz mocorogni"

28/01/2022 21:37

| Szerző: Klubrádió

Völner Pál lemondott államtitkár az rtl.hu által megismert nyomozati iratok szerint segített Schadl Györgynek, a bírósági végrehajtók letartóztatott vezetőjének, hogy utóbbi cége állami támogatáshoz jusson. Ehhez minisztériumi vezetőket is megpróbáltak megkörnyékezni, de tavaly november végéig nem sikerült elintézni, hogy kiírják a "megfelelő" pályázatot (egymilliárd forintról volt szó) egy vízzel működő motor ügyében. December elején indítványozták Völner letartóztatását.

Az rtl.hu által megismert nyomozati iratokból az derül ki, hogy Völner nem egyszerűen csak teljesítette Schadl kéréseit, de egy alkalommal kezdeményezőként is próbált állami pályázatokat szervezni a cégének.

2021 június közepén Völner Pál szinte naponta felhívta Schadl Györgyöt. Támadt egy ötlete, hogyan tudna Schadl György cége állami támogatáshoz jutni. Erről az ötletről próbálta meggyőzni a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét, aki jelenleg letartóztatásban van.

Schadl György még 2017-ben alapította az Aqua Energy Solution Zrt. nevű céget, aminek 2020 végéig egyetlen forint bevétele sem volt, de több millió forint veszteséget termelt. A céget vélhetően annak a találmánynak, vízüzemű motornak a hasznosítására alapította, amelyeknek a terveit az ügyészség szerint 2017 nyarán vásárolta meg a fejlesztőitől. A nyomozati iratok alapján ezzel kapcsolatosan próbálta állami támogatáshoz segíteni Völner Pál Schadl Györgyöt.

Szóba kerül az egymilliárd

Schadl György lehallgatása tavaly áprilisban kezdődött. Ahogy az RTL írja, a végrehajtói kar elnöke akkor még arról beszélt telefonon több emberrel is, hogy a tervek szerint „a paksiak projektcége” bevásárolná magát tíz százalékkal az Aqua Energy Solution Zrt.-be, amiért opciós vételi jogot szereznének, és együtt pályáznának. 

El is kezdtek összerakni egy pályázatot, amihez Völner Páltól kért tanácsot, hogy milyen összeget írjanak be, mert mint fogalmazott, „ehhez halvány lila gőzük sincs”. Völner Pál erre azt ígérte, hogy meg fogja kérdezni, mennyi pénzért lehet pályázni, „de ha valakik ilyen bátrak, meg támogatják, akkor meg kell kérdezni, hogy egy egymilliárdot lehet-e pályázni”

Völner szerint ugyanis „egymilliárd alatt nehéz mocorogni”. Úgy vélte, ebből az összegből Schadl „400 millió forinttal ki tudná fizetni az embereket, és maradna hatszáz, hogy egy használható eredmény szülessen”.

Június elején Völner Pál már arról tájékoztatta Schadl Györgyöt, hogy együtt ebédelt Süli Jánossal, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszterrel, „hogy átrágják ezt a történetet”. Szerinte „Süli továbbra is azt mondja, hogy szeretettel várja ezt a dolgot”. Azt is mondta, hogy  Süli Jánost „kell nekiereszteni a Palkovicsnak” ebben az ügyben, mert szerinte ők vannak olyan viszonyban, hogy Süli „fel tudja méretni Palkovicscsal az esemény fontosságát”. 

A lehallgatott beszélgetések alapján azért próbálták bevonni Palkovics László innovációs és technológiai minisztert az ügybe, mert az ő tárcája írja ki az ilyen jellegű pályázatokat. Völner azt is elmondta Schadlnek, hogy beszélt Steiner Attilával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárával a pályázati lehetőségekről, akinek elmondta, hogy olyan pályázati lehetőség érdekli, ami „gyors reagálású alternatív energiatermelésre” szól.

Csakhogy egy héttel később Völner már azt mondta Schadl Györgynek telefonon: „az a probléma, hogy nincs ilyen kiírás”. Völner szerint „az a baj, hogy a Steinernél van minden, aki mulya egy kicsit ezekben a dolgokban, illetve mindig lovagol valamin”. Végül nem is adtak be pályázatot. Schadl szerinte azért, mert „valakik egy nagyobb csomaggal óhajtanak pályázni”.

Jött egy másik ötlet

Völner Pálnak viszont eszébe jutott egy másik lehetőség. Azt tanácsolta Schadlnek, hogy „a karbonszegény technológiákat” kellene megcélozni, majd egyetértettek Schadllel abban, hogy teljesen mindegy, mire kapnak pénzt. Az államtitkár június 12-én hívta fel Schadl Györgyöt először azzal az ötlettel, amit Schadl később egy ismerősének „mészköves f*szság”-ként emlegetett.

Völner Pál azt gondolta, hogy a Schadl-féle találmánnyal lehetne csökkenteni egy mészégetéssel foglalkozó cég károsanyag-kibocsátását. A két cég egyeztetni is kezdett egymással, de az eddig megismert nyomozati iratokból nem derült ki, hogy az államtitkár jelen volt-e a tárgyalásokon. A mészégető cég vezetőjét nem győzték meg, hogy a vízüzemű motor kevesebb energiát használ fel, mint amennyit termel, illetve, hogy egyáltalán működőképes-e a konstrukció.

Völner Pál viszont azzal nyugtatta, hogy „miután már megnyerték a pályázatot, senki nem fogja ellenőrizni azt, hogy valóban volt-e reális esély a pályázatban megjelölt eredményére, vagy sem”

Az ügyészség szerint Völner Pálnak az volt a szándéka, hogy Schadl György cégét jogosulatlanul állami pályázati pénzhez juttathassa, de végül 2021. november végéig nem tudta elintézni, hogy kiírjanak egy megfelelő pályázatot. Az ügyészség december hetedikén indítványozta Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését.

Az rtl.hu megkereste írásban Süli János tárca nélküli minisztert és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is, hogy megtudják, Süli és Steiner Attila valóban egyeztetett-e pályázatokról Völner Pállal. A cikk megjelenéséig nem kaptak választ.