„Klubrádió
A lényeg

RTL: Schadl a Nemzeti Választási Bizottság egyik tagjától is szívességet kért

26/01/2022 20:16

| Szerző: Klubrádió

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) egyik tagjától is segítséget kért Schadl György egy egyetemi hallgató másnapi vizsgájával kapcsolatban – közölte az rtl.hu saját értesülése alapján. A lehallgatási jegyzőkönyv szerint az NVB-tag megnyugtatta a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnökét: "Jó bizottság lesz. Figyelnek és nem lesz gond".

Ahogy az rtl.hu ismerteti, tavaly júniusban hívta fel a Nemzeti Választási Bizottság egyik tagja Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnökét, akinél egy ponton Schadl György hirtelen arról kezdett el beszélni, hogy az „egyik kedves ismerőse” nagyon fél attól a másnapi vizsgától, amelyen az NVB-tag lesz az egyik vizsgáztató.

Amikor Schadl erről beszélt a vizsgázóval, közölte vele, hogy az oktató nagyon jó barátja. A lehallgatási jegyzőkönyv az NVB-taggal folytatott beszélgetés hátralévő részéről azt írja:

(Schadl) „Úgy gondolta, hogy ezt már el is felejtette” (a vizsgázó), „de ma reggel kapott (tőle) egy sms-t. (Az NVB-tag) érti, mit akar Schadl. Megjegyzi, miszerint a záróvizsga elnöke (X. Y.) lesz. Schadl megkérdi, hogy szóljon-e a (záróvizsga elnökének)”, ám erre az NVB-tag közli, nem kell. Jó bizottság lesz. Figyelnek, és nem lesz gond.

Az rtl.hu megkereste az NVB ügyben érintett tagját, aki nem járult hozzá, hogy leírják a nevét. Magyarázatának közzétételét csak úgy engedélyezte, ha a válaszát teljes terjedelemben közlik. 

„Schadl Györggyel immáron több mint 15 éve egy egyetemre jártunk, majd tanítani is egyszerre kezdtünk. Mint pályatársak és ismerősök időnként telefonon is kerestük egymást, udvariassági beszélgetések erejéig. 

Hangsúlyozom, hogy sem az Ön által idézett szakdolgozatvédés ügyében, sem más ügyben nem segítettem Schadl Györgynek, sem senki másnak. 

Az említett szakirányú továbbképzés szakdolgozat védése kapcsán – ahogy az az Önök birtokába került dokumentumban is jól látható – röviden, de tényszerűen magam zárkóztam el minden további felvetéstől. Ráadásul akkori szavaimat az is indokolta, hogy 

ismerve a hallgatók szakdolgozatait, és a szakdolgozatokról már hetekkel korábban elkészült – szakdolgozatonként 2-2, személyemtől teljesen független – írásos szakvéleményt, mindegyik jó szerkezetű, alapos munka volt, ezért is intettem nyugalomra beszélgetőtársamat.

Emellett fontos megjegyezni, hogy a szakirányú továbbképzésen a szakdolgozatvédés eredményéről nem egyedül döntök, illetve döntünk, hanem az említett esetben is egy – jóval az átlagos 3 fős záróvizsga-bizottsági létszámon felüli – 6 főből álló bizottság, ezáltal is biztosítva az értékelés során született eredmények objektivitását, tisztaságát és szabályszerűségét”.

Megkérdezték tőle, hogy az eset miatt tervez-e lemondani az NVB-beli tisztségéről, mire közölte, hogy nem.