„Köszönjük,
A lényeg

A törvényszék elnöke elismerte a találkozóját Schadl Györggyel

28/01/2022 07:38

| Szerző: Klubrádió

A Schadl-, illetve Völner ügyben, vagy ahogy Hadházy Ákos javasolta, nevezhetnénk Rogán-ügynek, keletkezett lehallgatási jegyzőkönyvek egyik legmegdöbbentőbb felismerése, hogy a számos bűncselekménnyel vádolt Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke, milyen magától értetődő természetességgel járkált be az elvileg független hatalmi ágak és intézmények vezetőihez és kért tőlük ilyen-olyan szívességeket. Az egyik ilyen ember, a Fővárosi Törvényszék elnöke, akitől Schadl György azt kérte, hogy rúgjon ki egy PKKB-s bírót, akinek egy belső használatra készült állásfoglalása illetéktelen kezekbe került.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat összefoglalója szerint Tatár-Kis Péter erre azt mondta Schadlnak, hogy a bírót „nem tudja kirúgni, azonban visszavonhatja csoportvezetői megbízását, illetőleg el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén”. Tatár-Kis az első újságírói megkeresésekre még azt írta, hogy folyamatban van a nyomozás, így nem áll módjában válaszolni, de a 444.hu-hoz eljutott belső információ szerint a Fővárosi Törvényszék belső kommunikációs felületén az elnök két közleményt is megjelentetett.

Az elsőben arról tájékoztatta a bíróság dolgozóit, hogy jogi lépéseket tesz, hogy a „személyét érintően egy gyanúsított által tett kijelentések valóságtartalmára mihamarabb a nyilvánosság előtt is fény derüljön”, majd szerdán elismerte, hogy valóban fogadta a Magyar Végrehajtói Kar elnökét. Tatár-Kis ezután arról írt, hogy Schadl egy PKKB-s belső dokumentumot „mutatott be”, és az MBVK által jegyzett beadványban kérte annak kivizsgálását, hogy az miként kerülhetett külső kézbe. Ő ezt bejelentésként értékelte. Azt is írja, hogy Schadl nem kérte tőle, hogy a dokumentumot jegyző bírót mentse fel.

A hírportálon nekem tulajdonított mondat sem hangzott el, azt csupán az MBVK elnökének más személyekkel folytatott telefonbeszélgetései alapján igyekeznek általam elmondottként feltüntetni.”

A kirúgni javasolt bírónál Tatár-Kis szerint sem fegyelmire sem "egyéb kezdeményezésre nem látott alapot".