„Támogassa
A lényeg

Vizsgálatot sürget az Országos Bírói Tanács a Schadl-ügy bírói szála miatt

2/02/2022 18:16

| Szerző: Klubrádió

Az Országos Bírósági Hivatal elnökét felszólítja az Országos Bírói Tanács, hogy indítson rendes vizsgálatot a Fővárosi Törvényszék elnöke, Tatár-Kis Péter ellen a Schadl-ügy bírói szála miatt és szükségesnek látja a fegyelmi eljárás megfontolását is, méghozzá olyan időben, ami nem vezet az esetleges fegyelmi felelősségre vonás ellehetetlenüléséhez.

Úgy fogalmaztak: „Hatékony, azonnali és törvényben szabályozott fellépés szükséges a független igazságszolgáltatást veszélyeztető minden jelenség ellen!

Az ügy előzménye, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke, Schadl György a Fővárosi Törvényszék elnökénél azt akarta elérni, hogy egy magyar bírót távolítsanak el pozíciójából. A lehallgatási jegyzőkönyvek szerint Tatár-Kis Péter azt mondta Schadlnak, hogy a bírót nem tudja kirúgni, de a csoportvezetői megbízását elveheti és el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén.

Tatár-Kis elismerte, hogy fogadta Schadlt, de tagadja, hogy a neki tulajdonított mondatok elhangzottak volna.

A bírói tanács mai nyilatkozatában egyenesen úgy fogalmaz, hogy a magyar bírói karra az utóbbi években egyre erősödő nyomás nehezedik. Bár a bírák függetlenségét az Alaptörvény is garantálja, ennek ellenére egyre több olyan befolyásolási kísérletnek vannak kitéve, amelyek megtagadása esetén szakmai ellehetetlenülésük fenyegeti őket.

(Kiemelt kép: Pixabay)