„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó Völner kérésére adott diplomata útlevelet Schadl Györgynek

4/02/2022 16:26

| Szerző: Klubrádió

Állítása szerint Szijjártó azért adott diplomata útlevelet Schadl Györgynek, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson, amelyet aztán a Völner-ügy kirobbanása, és Schadl novemberi elfogása után, csak januárban függesztettek fel.

Szijjártó Péter az ATV kérdésére azt mondta: azért adott a KKM diplomata útlevelet Schadl Györgynek, mert "a tavalyi év februárjában kapott egy hivatalos kezdeményezést az igazságügyi miniszter helyettesétől,  Völner Pál államtitkár úrtól erre”.

"A volt kamarai elnök diplomata útlevele kapcsán azt tudom mondani, hogy a tavalyi év februárjában kaptam egy hivatalos kezdeményezést az igazságügyi miniszter helyettesétől,  Völner Pál államtitkár úrtól arra, hogy a kamarai elnöknek állítsunk ki diplomata útlevelet" – ezt válaszolta Szijjártó Péter egy mai sajtótájékoztatón az ATV kérdésére, hogy a KKM miért adott diplomata útlevelet a november 5-én a repülőtéren a rendőrök által elfogott Schadl Györgynek, aki Dubajba indult volna a feleségével.

"Hogyha egy másik minisztérium miniszterhelyettese ilyen kérelemmel fordul hozzánk, akkor én annak eleget szoktam tenni" - jelentette ki kérdésünkre a miniszter. "Eleget tettem ennek a kérelemnek tavaly februárban is, aztán idén januárban pedig visszavontuk a diplomata útlevelet az ismert okokból" – tette hozzá.

Szíjjártó Péter
 
Szíjjártó Péter
 Fotó: MARTIJN BEEKMAN
 

Azt a 444 írta meg, hogy Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökénél, Schadl Györgynél diplomata-útlevelet is találtak a rendőrök, amikor november 5-én elfogták a budapesti reptéren. Vallomásában azt mondta, azért kapott ilyen útlevelet a külügytől, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson.

"Schadl György diplomata útlevele 2022. január 3-i dátummal azonnali visszavonásra került" azért kapott ilyen útlevelet a külügytől, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson. – közölte akkor a Külügyminisztérium.