„Klubrádió
Esti gyors

A Fidesz szavazói vajon milyen mélységében látják a lehallgatási botrányt? – Kárpáti Iván jegyzete

20/07/2021 17:46

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

Nem gondolom, hogy a Pegasus-ügy bármilyen átrendeződést indítana el a pártok támogatottságában, mert bár a jogállam állapota szempontjából súlyosabb történet, mint mondjuk Borkai Zsolt lelepleződött kalandja, nem tud olyan folyamatokat elindítani, mint az adriai orgia az önkormányzati választások előtt.

2021. július 20. Esti gyors-részlet / Kárpáti Iván jegyzete - 2021.07.20.
02:13
00:00

Most képzeljük magunk elé Orbán Viktor törzsszavazóit, akiket a felmérések szerint az se nagyon karcolt meg, hogy bálványuk, aki saját legendáriuma szerint a kommunisták legeltökéltebb ostorozója, a világ minden pénzét felajánlja a Kínai Kommunista Pártnak, hogy jól érezzék magukat Budapesten. Ők vajon milyen mélységében látják ezt a többrétegű lehallgatási botrányt? Pontosabban fogalmazva: milyen mélységében akarják látni?

Szóval, nem gondolom, hogy az ügy bármilyen átrendeződést indítana el a pártok támogatottságában, mert bár a jogállam állapota szempontjából súlyosabb történet, mint mondjuk Borkai Zsolt lelepleződött kalandja, nem tud olyan folyamatokat elindítani, mint az adriai orgia az önkormányzati választások előtt. Még két-három hét és lecseng.

De nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy miközben most rengetegen háborodnak fel és követelnek magyarázatot a történtekre, addig korábban alig valakit érdekelt, hogy létezett egy – végül nem elterjedt – applikáció a telefonokra, ami folyamatosan gyűjti azoknak az adatait, akik szintén ilyen programot használnak, és ha valamelyiküknél a bizonytalan hitelességű teszt kimutatja a koronavírus-fertőzést, azonnal feljelent mindenkit.

Európa több országában kerültek alkotmánybíróságok elé a lezárásokat elrendelő intézkedések. A testületek azt állapították meg, hogy az államnak joga, sőt kötelessége az élet védelme, de csak arányosan léphet fel, és csak megfelelő indokkal, kellően alátámasztva, nem bemondásra vagy hiedelmek alapján. A szabadságunk, a jogaink védelme mellett való kiállás nem lehet szelektív, vagy következetesek vagyunk vagy elveszítjük.

A jelenlegi megfigyelésekkel is az a probléma, hogy akár legálisak is lehettek, hiszen olyan tág lehetőséget biztosít magának a hatalom, amilyet csak akar. Az államot, a hatalmat tehát minden erővel és minden körülmények között meg kell próbálni keretek között tartani, mert a természete már csak olyan, hogy demokratikus viszonyok között is hajlamos elpofátlanodni.

Kárpáti Iván jegyzete az Esti gyors 2021. július 20-i, keddi adásában hangzott el a szerző felolvasásában.

 
Fidesz, tüntetés, Orbán Viktor
 
lehallgatás, megfigyelés