„Klubrádió
A lényeg

Lekapcsolta az NSO fiókját az Amazon

20/07/2021 11:35

| Szerző: Klubrádió

Az amerikai Vice információi szerint lekapcsolták a Pegasus kémprogram gyártójának Amazon-fiókjait. A döntést nem kommentálta az Amazon. Az NSO szoftverét arra használták fel, hogy feltörjék újságírók, kormánytisztviselők és jogvédők okostelefonjait világszerte, így Magyarországon is.

Lekapcsolta az NSO Group nevű izraeli kibercéghez köthető infrastruktúrát és fiókokat az Amazon felhőszolgáltató platformja, az Amazon Web Services (AWS) – szúrta ki a 24.hu. A Vice amerikai médiacsoport hírét az MTI is lehozta.

E szerint a lépés azután született, hogy 17 médiaszervezet egy riportban arra a következtetésre jutott: az NSO egyik szoftverét, a Pegasust arra használták fel, hogy feltörjék újságírók, kormánytisztviselők és jogvédők okostelefonjait világszerte, így Magyarországon is. A célpontok között volt három magyar újságíró, illetve a 24.hu-t kiadó Central Médiacsoport tulajdonosa is.

Az izraeli cég vasárnap visszautasította a riportban megjelent állításokat, egyúttal közölte: a terméket csakis arra szánták, hogy segítsék a hírszerzés és a bűnüldöző szervek munkáját a terrorizmus és a bűnözés elleni küzdelemben. Az Amazon nem kommentálta a döntést.