„Klubrádió
Esti gyors

Hazádnak rendületlenül - Szénási Sándor jegyzete

14/07/2021 18:02

| Szerző: Szénási Sándor/Klubrádió

„Esterházy hagyatéka ma száműzetésben van, a Berlini Művészeti Akadémia kezeli gondosan. Kertész Imre hagyatéka is Berlinben van, erről viszont az író rendelkezett, talán nem véletlenül. (...) Berlinben is kutyameleg van most, a Pariser Platzon két hontalan életmű fekszik, nyilván beszélgetnek egymással, ráérnek, és az Akademie de Künste helyiségei hűtöttek, kellemesek. A várásnak van itt az ideje.”

2021. július 14. Esti gyors / részlet, Szénási Sándor jegyzete (21.07.14.)
02:17
00:00

Öt éve halt meg Esterházy Péter. A Hvg idézi fel, hogy halála után két évvel a Petőfi Irodalmi Múzeum akkori főigazgatója, Prőhle Gergely azt kérte a családtól, a hagyatékot a múzeumban helyezzék el, illetve Balog Zoltán akkori Emmi-miniszterrel arról is tárgyalt, hogy a család óbudai házából állami segítséggel egy Esterházy- központot lehetne kialakítani, az még jobb lenne. Balog egyetértett. Ámde Balog ment, Kásler jött, aztán Prőhle ment, és Demeter Szilárd jött, ezzel pedig az ügynek vége is lett.

Esterházy hagyatéka ma száműzetésben van, a Berlini Művészeti Akadémia kezeli gondosan.

Kertész Imre hagyatéka is Berlinben van, erről viszont az író rendelkezett, talán nem véletlenül. Amit ma a nevét viselő intézet tárol, pár személyes dolog, és egy digitális fájlcsomag. Az intézet ezért is tartja fontosnak a máshol nem őrzött interjúk, írások felkutatását. Hogy azért legyen valamije abban a szép villában, ha már a homlokzatra, nem kevés kisajátítási szándékkal Kertész nevét felírták.

Az Esterházy-hagyaték emigrálásáról a család döntött, ahogy a fia fogalmazott, nem szerették volna az életművet ilyen politikai környezetbe beengedni.

De hát milyenbe, kérdezhetnénk ingerülten, ha mondjuk Kásler miniszter lennénk: a maguk írója egy regénnyel, és egy rész-regénnyel szerepel az iskolai kerettantervben, igaz, intézete, központja nincs, igaz, echte magyar emberek, akiket maguk szélsőjobbnak hívnak, utáljuk őt, az osztályárulót, a liberális katolikust, Orbánnak egy párszor keményen beszóló örök ellenzékit. A Kertész-intézet más tészta, az tiszta politika, de EP-t szívből utáljuk, neki a mi kutyánk kölykének kellett volna lennie, s hogy nem lett az, arra nincs bocsánat.

Berlinben is kutyameleg van most, a Pariser Platzon két hontalan életmű fekszik, nyilván beszélgetnek egymással, ráérnek, és az Akademie de Künste helyiségei hűtöttek, kellemesek. A várásnak van itt az ideje. 

Szénási Sándor jegyzete az Esti gyors 2021. július 14-i adásában hangzott el.