„Klubrádió
Esti gyors

Az elvi politizálás fájdalmas hiánya - Selmeci János jegyzete

18/06/2021 18:03

| Szerző: Selmeci János/Klubrádió

Szeretném ugyanis elhinni a 2022-es választás leendő győzteseinek, hogy tényleg azt gondolják, amit mondanak, és annak megfelelően is fognak politizálni. Ettől lenne szerintem jobb hely ez az ország.

2021. június 18. Esti gyors / részlet, Selmeci János jegyzete (21.06.18.)
02:25
00:00
Az elvi politizálás szerintem valami olyasmit jelent, hogy egy politikus annak ellenére sem csinál valamit, hogy az neki, vagy a pártjának jó lenne. Nem ír például homofób törvényt, nem kelt gyűlöletet bizonyos embercsoportok iránt, nem propagálja a halálbüntetés bevezetését akkor sem, ha ezektől szavazatokat, vagy a népszerűsége növekedését remélheti. Megpróbálja megvalósítani akár a népszerűtlen elképzeléseit is, ha azokat az ország szempontjából hasznosnak látja, tiltakozik viszont az olyan intézkedések ellen, amiket károsnak tart, akkor is, ha a szavazók, esetleg még a saját szavazói is, ezeket támogatják.   

Persze egy elvi politikus is politikus, választást akar nyerni, olykor kihangsúlyoz, máskor kihagy bizonyos szempontokat, elfogad kompromisszumokat, de a mondanivalója és cselekedetei világos elveken és értékeken alapulnak, így aztán számon is kérhető.

Én ezt a fajta politikát várom el azoktól, akit a jelenlegi kormány leváltása érdekében szeretnék a szavazatomat megkapni. Meg merem kockáztatni, hogy szinte semmi sem tudok arról, hogy Orbán Viktor mit gondol valójában, hogy mekkora részét hiszi el a saját állításainak, a politikáját szinte kizárólag annak rendeli alá, hogy hatalmon maradjon, ezért rendre szembe megy a saját maga által hangoztatott értékekkel is, ilyen politikusra sosem szavaznék. Szeretném ugyanis elhinni a 2022-es választás leendő győzteseinek, hogy tényleg azt gondolják, amit mondanak, és annak megfelelően is fognak politizálni. Ettől lenne szerintem jobb hely ez az ország.

Egyébként nem olyan nehéz az én bizalmamat elnyerni. Például, hogy ha az, aki tisztességes közmédiát ígér, nem tart fenn közben hazug, sajtónak látszó propagandaoldalakat, vagy ha az, aki korrupciómentes közéletet ígér, nem tolerálja a saját szövetségesei lopásait sem, és nem áll be vállalhatatlan jelöltek mögé, akkor nekem már hitelesnek fog tűnni.

Ha az, aki szabadságot ígér, kiáll az ellenfelei szabadsága mellett is, ha az, aki gyűlöletmentes közéletet ígér, nem szavaz meg jogkorlátozó, gyűlöletkeltő törvényjavaslatokat, és nem is mentegeti azokat, akik ezt teszik, akkor az nekem tetszeni fog. Ha egy politikusnak világos elvei vannak, és ezek mentén politizál, akkor lehet, hogy kedvem támad szavazni rá.

Nem szeretnék megbántani senkit, de egyelőre még nem jött meg a kedvem… 

Selmeci János jegyzete a 2021. június 18-i Esti gyorsban hangzott el.