„Klubrádió
A lényeg

A Fudan-ügyet is megszavazta a parlament

15/06/2021 14:08

| Szerző: Klubrádió

A Fudan elleni tüntetés és a budapesti konzultáció eredményétől függetlenül megszavazta a parlament a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány létrehozását is.

134 igen és 25 nem szavazattal megszavazta a parlament kormánypárti többsége kedden a Fudan Hungary Egyetem Alapítvány létrehozását és azt, hogy ingyen átadják a még tervezés alatt álló beruházásnak a fejlesztési terület legértékesebb, Duna-parti telkeit.

Az MSZP, DK, LMP, Párbeszéd és a Momentumhoz csatlakozott független képviselők már korábban jelezték, hogy ezen a szavazáson sem vesznek részt, ahogy a különféle módosítókkal melegellenessé eltérített pedofilellenes törvénytervezet szavazásán sem – írja a Telex.

Tüntetés a Fudan Egyetem ellen
Budapest, 2021. június 5. Résztvevők vonulnak a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozása ellen meghirdetett tüntetésen a fővárosban, az Andrássy úton 2021. június 5-én. MTI/Balogh Zoltán
 

A kormánypártiak mellett a Jobbikból, majd a Mi Hazánkból is kilépett, a választási törvénynél a Fidesznek besegítő Volner János, valamint a szintén volt jobbikos Fülöp Erik és a nemzetiségi képviselő, Ritter Imre szavazott igennel. A Jobbik, a Mi Hazánk képviselői, és a Jobbikból korábban lépett, jelenleg független képviselők nemmel voksoltak.

A jogszabályok már most gondoskodnak arról, hogy az alapító jogok gyakorlásával a majdani – adott estben ellenzéki – kormány ne szólhasson bele a kínai egyetem működésébe. 

Kormányoldalról azt hangsúlyozzák, hogy a Fudan a világ 50 legjobb egyeteme között van, és Budapestre településével Magyarország csak nyerhet. Az ellenzék viszont kritizálta a projektet egyebek mellett azért, mert 500 milliárd forintos kínai hitelből építenék kínai cégek, és mert kezdettől nem volt teljesen tiszta, mennyi helyet venne el a Diákváros elől. Jelenleg úgy tűnik, legfeljebb a „tartalék területeket” kaphatná meg a Diákváros.

Azt is gyakran emlegetik, hogy a kínai felsőoktatási intézmények a Kínai Kommunista Párt közvetlen irányítása alatt állnak, így akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet egy ilyen intézmény, és hogy a magyar kormány ezzel a lépéssel is csak Kínához igyekszik láncolni Magyarországot a nyugati orientáció helyett.