„Klubrádió
Esti gyors

Elemző: A saját tábornak szólt, hogy a Jobbik megszavazta az eltérített pedofiltörvényt

15/06/2021 23:24

| Szerző: Klubrádió/szg

Gáspár Kristóf, a Paradigma Intézet elemzője szerint az, hogy a Jobbik megszavazta a melegellenes módosítókkal kiegészített pedofilellenes törvényt, rövid távra szólt. Jakab Péterék az előválasztáson így akarják minél inkább megszólítani a saját tábort – vélekedett, hozzátéve: kérdés, hogy ha Jakab lenne a közös miniszterelnök-jelölt, hogy tudná felvállalni azt a programot, amit már elfogadtak a pártok.

2021. június 15. Esti gyors / részlet, Gáspár Kristóf (21.06.15.)
05:51
00:00

A többi ellenzéki párttal szemben a Jobbik megszavazta a melegellenes módosítókkal teleírt pedofilellenes törvényt. Jakab Péter pártelnök szerint kizárólag a pedofilok elleni szigorú fellépés miatt szavazták meg, és ígéretet tett arra, hogy a kormányváltás után kiveszik belőle a homofób kiegészítéseket. 

Gáspár Kristóf, a Paradigma Intézet elemzője az Esti gyorsban azt mondta: Jakab Péterék döntése rövid távra szólt, hiszen az előválasztás és a miniszterelnök-jelöltek versenye a saját szavazótábor megszólítását, mozgósítását célozza, és ha egy-egy ilyen „szimbolikus üggyel” Jakab nagy számban el tudja vinni a Jobbik törzsszavazóit az előválasztásra, akkor jobb eredményt érhet el. Az viszont már más kérdés, hogy ez hosszú távon összeegyeztethető-e a többi párt programjával, és ha Jakab nyer, akkor közös miniszterelnök-jelöltként hogy tudná felvállalni azt a programot, amit már elfogadtak a pártok.

Azzal kapcsolatban, hogy egyre több a visszalépés, azt mondta: szerinte azért lesz előválasztás a körzetek többségében, és abban bízik, hogy több helyen alakul ki érdemi vita, küzdelem. De az biztos, hogy a szavazók egy részének ez csalódás, ugyanakkor ők törzsszavazók, és vélhetően elmennek majd a választáson szavazni az ellenzék jelöltjeire. Viszont biztos vannak olyan ellenzéki szimpatizánsok is, akik úgy látják, hogy értelmetlen kiélezett és drága kampányokra költeni, fontosabb lenne felkészülni a Fidesz elleni kampányra.

Gáspár Kristóf beszélt arról is, hogy egyelőre úgy látszik, az ellenzéknek sikerül tematizálnia a közvéleményt a Fudan-üggyel, de főleg Budapesten. Abból a szempontból szkeptikusabb, hogy országosan, „Kisújszállástól Nyíregyházáig” meg tudnak-e ezzel mindenkit szólítani.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Esti gyors
2021. június 15., kedd 18:20
Műsorvezető: Kárpáti Iván