„Klubrádió
A lényeg

Több ezren tüntettek a kormány homofób pedofiltörvénye ellen

14/06/2021 20:34

| Szerző: Klubrádió

A szervezők a tüntetés este hat órai kezdete után nem sokkal úgy becsülték, tízezer ember gyűlt össze a Parlament előtti Kossuth téren, hogy tiltakozzon a kormány pedofilellenesnek mondott, de melegellenes kitételeket is tartalmazó törvényjavaslata ellen.

Megtelt a Kossuth Lajos tér déli oldala tüntetőkkel hétfő este hat órára, és azt követően is folyamatosan érkeztek az emberek a meleg közösségeket a pedofilokkal összemosó kormányoldali törvényjavaslat ellen meghirdetett tiltakozásra – számolt be a Telex a demonstrációról, amelynek szervezői a rendezvény közben azt mondták be a színpadról, hogy tízezer tüntető gyűlt össze a Parlament előtti területen.  A Telex szerint egyértelműen a szivárványos zászlóból volt a legtöbb, a pártos zászlók közül a DK szokásos kék és a Momentum szivárványosított zászlaja tűnt fel.

 
 Fotó: Klubrádió
 

A több ellenzéki párt és civil szervezet által is bírált törvényjavaslatról kedden szavaz a parlament. A módosítások szerint tilos lenne a 18 év alattiak számára a homoszexualitás és a nemváltás „népszerűsítése” és bemutatása, és az ilyet tartalmazó reklámokat is szankcionálnák. Emellett korlátoznák vagy kitiltanák a liberálisabb civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy még beszélni is tilos lesz a melegek, transzneműek helyzetéről, problémáiról, illetve ezen csoportok jogairól.

 
 Fotó: Klubrádió
 

A Jobbik bejelentette, hogy bár látja a Fidesz által állított csapdát, megszavazza a törvényjavaslatot, mert kiemelten fontosnak tartja a szigorú fellépést a pedofília ellen. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ha megnyerik jövőre a választást, kivennének belőle néhány részt. Eközben az ellenzéki szövetség többi parlamenti tagja, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd és a DK ellenzi a szerintük gyűlöletkeltő jogszabályt, több civil társaság pedig együtt, nyílt levélben fordult az országgyűlési képvelőkhöz azért, hogy ne szavazzák meg az orosz mintájú javaslatot.

 
 Fotó: Klubrádió
 

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelölte hétfőn a Klubrádióban bírálta a Jobbik döntését. Nem ért egyet vele, hogy az a többi ellenzéki párttól eltérően megszavazza a pedofíliaellenes, közben melegellenes kitételeket tartalmazó törvénycsomagot Dobrev, mint mondta, nagyon másképp képzeli el a világot, bár látja, hogy azt a Jobbiknál is pontosan tudják, a törvény egyik része teljesen elfogadhatatlan. A Jobbik értesítette őket, hogy arra készül, megszavazza a törvényjavaslatot, de közben a keddre meghirdetett voksolásról folyamatos egyeztetés zajlik, és nem ez lesz az utolsó ügy, amiről vitájuk lesz – tette hozzá a DK-s politikus.

 
 Fotó: Klubrádió