„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nem lepte meg Dobrevet, hogy a Jobbik szembe megy az ellenzékkel

14/06/2021 20:16

| Szerző: Klubrádió

Nem ért egyet a Jobbik döntésével, hogy az a többi ellenzéki párttól eltérően megszavazza a pedofíliaellenes, de közben melegellenes kitételeket is tartalmazó törvénycsomagot – mondta Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje. Nagyon másképp képzeli el a világot, bár látja, hogy azt a Jobbiknál is pontosan tudják, a törvény egyik része teljesen elfogadhatatlan. A Jobbik értesítette őket, hogy arra készül, megszavazza a törvényjavaslatot, de közben a keddre meghirdetett voksolásról folyamatos egyeztetés zajlik, és nem ez az utolsó ügy, amiről vitájuk lesz – tette hozzá a DK-s politikus.

2021. június 14. Megbeszéljük-részlet / Interjú, Dobrev Klára - 2021.06.14.
47:38
00:00

Természetesen számítottak rá, hogy lesz olyan ügy, amelyben elválik az ellenzéki pártok véleménye, bár pont arra nem, hogy ez az úgynevezett pedofíliaellenes, közben melegellenes kitételeket is tartalmazó törvénycsomag lesz – utalt rá riporteri kérdésre válaszolva Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje.

A politikus arra reagált, hogy a kormányoldal kedden meg akarja szavazni, hogy tilos legyen a 18 év alattiak számára a homoszexualitás és a nemváltás „népszerűsítése” és bemutatása, és az ilyet tartalmazó reklámokat is szankcionálnák. Emellett korlátoznák vagy kitiltanák a liberálisabb civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy bizonyos helyzetekben még beszélni is tilos lesz a melegek, transzneműek helyzetéről, problémáiról, illetve ezen csoportok jogairól.

A Jobbik már bejelentette, hogy bár látja a Fidesz által állított csapdát, megszavazza a törvényjavaslatot, mert kiemelten fontosnak tartja a szigorú fellépést a pedofília ellen. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ha megnyerik jövőre a választást, kivennének belőle néhány részt. Eközben az ellenzéki szövetség többi parlamenti tagja, az LMP, az MSZP, a Párbeszéd és a DK ellenzi a szerintük gyűlöletkeltő jogszabályt, több civil társaság pedig együtt, nyílt levélben fordult az országgyűlési képvelőkhöz azért, hogy ne szavazzák meg az orosz mintájú javaslatot.

Konferencia az európai minimálbérről
 
Dobrev Klára
 Fotó: MTI/Mohai Balázs

Dobrev Klára hangsúlyozta, vannak véleménykülönbségek az ellenzéki pártok között, épp ezért létezik belőlük több is, és ezért nem egy pártként fognak kormányozni, ha 2022-ben legyőzik a Fideszt, hanem koalícióban. És ezen kívül is lesznek köztük véleménykülönbségek, például a határon túl élő magyarok szavazati jogáról vagy adókérdésekben. Ami azonban fontos és irányadó, hogy a Jobbik is aláírja azt a minimumprogramot, vagy inkább hitvallást, ami garantálja, hogy csak olyan jelölt indulhat az ellenzéki, demokratikus oldalon, aki a saját maga számára is kötelező erejű értéknek vallja a demokráciát, az emberi jogokat, egymás elfogadását, a megkülönböztetés tilalmát – mondta Dobrev, aki még egyszer kiemelte, nem ért egyet tehát a Jobbik döntésével, nagyon másképp képzeli el a világot, bár látja, hogy azt a Jobbiknál is pontosan tudják, a törvény egyik része teljesen elfogadhatatlan.

Azt is megjegyezte, a Jobbik értesítette őket, hogy arra készül, megszavazza a törvényjavaslatot, a keddre meghirdetett voksolásról pedig folyamatos egyeztetés zajlik – még hétfő délután is ez volt a helyzet – az ellenzéki pártok között.

 
Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Forrás: Facebook
 

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint, ha az ellenzék 2022-ben kormányra jut, a törvényt, úgy ahogy van, haladéktalanul ki kell dobni, és kell helyette egy rendes büntetőjogi törvénymódosítást csinálni, amely határozottan és ténylegesen üldözi a pedofil bűncselekményeket, és nem teszi lehetővé, hogy a gyermekpornográf anyagok tömegének birtoklásával megbukó perui nagykövethez, Kaleta Gáborhoz hasonló elkövetők pár százezres büntetéssel megússzák, ami tettek. Céljuk az is, hogy egy új parlamenti többség lehetővé tegye a katolikus egyházban az elmúlt évtizedekben elkövetett pedofil bűncselekmények vizsgálatát. Eközben pedig úgy kell kormányozni, hogy az LMBTQ-közösség tagjai is érezzék, hogy a magyar nemzet, a haza részei.

Dobrev Klára, aki a Klubrádió ellenzéki miniszterelnök-jelölteket megszólaltató sorozatában nyilatkozott, és válaszolt hallgatói kérdésekre, többek közt arról is beszélt, hogyan mutathatja meg egyértelműen az ellenzék, hogy különb a korrupt kormánypártoknál, hogy miért nem érdemes kiegyezni a NER-rel, és a rezsim összetörése után egy új kormány hogyan tudja megbüntetni a harácsolókat, visszaszerezni az ellopott vagyonokat, felszámolni a strómanhálózatokon keresztül működő, mutyizós rendszert. Ezen kívül azt is vázolta, szerinte miként lehet megteremteni az ország új fejlődési irányba állítását szolgáló terveik költségvetési alapjait.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Dobrev Klárával
2021. június 14., hétfő 16.05
riporter: Bolgár György