„Klubrádió
Megbeszéljük...

Márki-Zay: Tetszik Karácsony új mozgalma, csak a neve nem annyira

17/05/2021 22:09

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, miniszterelnökjelölt-jelölt szerint a kormányfő-jelöltségért szintén induló Karácsony Gergely új kezdeményezése, a 99 Mozgalom azt a célt szolgálja, hogy politikustársa kompenzálja az egyesek szemében meglévő hiányosságait, gyengeségeit.

2021. május 17. Megbeszéljük-részlet / Márki-Zay Péter, interjú - 2021.05.17.
16:49
00:00

Nincs vitája a miniszterelnök-jelölti versenyen szintén elinduló Karácsony Gergely új, 99 Mozgalom nevű kezdeményezésével, marketingszempontból teljesen indokoltnak, kifejezetten jó ötletnek tartja a párt napja bejelentett szerveződést – mondta Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, Hódmezővásárhely polgármestere.

Bár a 99 Mozgalom nevét, szintén marketinges szempontból, már nem tartja annyira szerencsésnek – szerinte jó az üzenet, de lehet, hogy ő mást választott volna. „Ízlések és pofonok, lehet, hogy én másképp gondolkozom, mint a pesti baloldali értelmiség” – fogalmazott Márki-Zay, de bővebben nem fejtette ki, milyen elnevezést tartott volna szerencsésebbnek. A 99 Mozgalom honlapján az elnevezést azzal magyarázzák, hogy szerintük ma 1 százaléknyi kiváltságos uralkodik a 99 százalékos többség felett, ők pedig az utóbbiakat akarják képviselni.

A Momentum tüntetése Budapesten
 
 Archív/Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a Momentum Harcra Magyar! Tüntetés a jövőnkért! címmel szervezett tüntetésén a Kodály köröndön 2018. május 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán
 

A szintén miniszterelnökjelölt-jelölt Márki-Zay szerint a 99 Mozgalom azt a célt szolgálja, hogy Karácsony a Párbeszédes, illetve MSZP-s hátterét nemzetegyesítő, centrista vonallal bővítse, amivel harmonizál, hogy indulását vidéken – szülőfalujában, Nyírtasson – jelentette be. Karácsonynak a személyes adottságait, az esetleg egyesek szemében meglévő hiányosságait, gyengeségeit kellett kampányszempontból, ha úgy tetszik, kompenzálnia, ami okos lépés volt. Bár a nevét, szintén marketinges szempontból már nem tartja túl szerencsésnek – mondta Márki-Zay, akinek nem tetszik a 99 Mozgalom név.

Márki-Zay hangsúlyozta, a miniszterelnök-jelölti előválasztás minden ellenzéki indulója a közös győztest fogja támogatni, ezért októberben, az előválasztást követően így is, úgy is egyesíteni kell az erőiket. Szerinte mindkettőjük mozgalmának közös célja, hogy a bizonytalan szavazókat az ellenzék oldalán mozgósítsa. Igaz, ehhez elsősorban hiteles program és emberek kellenek, nem a mozgalmak – tette hozzá.

Márki-Zay arról is beszélt, szerinte közvetlenül kellene megválasztani a legfőbb ügyészt, tehát nem a parlamenttől kellene, hogy mandátumot kapjon. Ezt azzal indokolta, hogy a végrehajtó hatalomtól minél inkább függetlenített, hiteles és korrupcióellenes vádhatóságra van szükség.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Márki-Zay Péterrel
2021. május 17., hétfő 17.15
riporter: Szénási Sándor