„Köszönjük,

Kizárnák Hódmezővásárhelyen a döntéshozók közvetlen családtagjait a közbeszerzésekből

20/04/2021 17:50

| Szerző: Klubrádió

Kizárnák a döntéshozók közvetlen rokonait Hódmezővásárhelyen a közbeszerzésekből – jelentette be Márki-Zay Péter polgármester egy kedd délutáni sajtótájékoztatón. Péntekre véleményező közgyűlést hívott össze, ahol módosítanák a város közbeszerzési rendeletét. Így nem fordulhatna elő újra az, hogy az ő rokona kapjon önkormányzati megbízást.

Pár napja a Partizán vendége volt Márki-Zay, ahol egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy egy tavaly decemberi beszerzést sógornője férje, Fonay Tibor cége nyerte. „Nem örültem neki, nem tudtam róla előzetesen és tudtam, hogy természetesen támadás lehet belőle” – fogalmazott a keddi sajtótájékoztatón a polgármester.

„Ebben a helyzetben nekem azt kellett mérlegelni, hogy szabályosan megtagadhatom-e ennek a szerződésnek az aláírását.” A jelenlegi szabályozás szerint ezt nem tagadhattta meg, és az önkormányzat anyagi érdeke is, hogy a legkedvezőbb ajánlatot nyújtó céggel kössön szerződést. Hozzátette, az őt megelőző három polgármester regnálása alatt a sógora 150 közbeszerzésen nyert, míg az ő megválasztása óta ez volt az egyetlen alkalom.

Hódmezővásárhely jelenlegi beszerzési szabályzata nem zárja ki a polgármester rokonait, ami Márki-Zay szerint nem véletlen. A korábbi vezetés ideje alatt az önkormányzati közbeszerzések rendszeres nyertese a System Service Kft. volt, amely tulajdonosa Lázár János unokatestvérének élettársa.

A polgármester hozzátette, az ő megválasztása óta is nyert ez a cég, a városi térfigyelő kamerákat karbantartását végzik. „Soha nem azt kritizáltam, hogy Lázár János rokona pályázik” – fogalmazott Márki-Zay.

„A korrupció nem abból áll, hogy a miniszterelnök veje vagy édesapja milliárdos lett, hanem hogy ezt olyan pályázatokon teszi, ahol irányított lehetett a közbeszerzés.” Mindig azt kell szerinte megnézni, hogy tisztességes volt-e a verseny. 

A miniszterelnök-jelöltnek bejelentkező Márki-Zay azt ígérte, hogy kormányváltás esetén nem a miniszterelnök családja fog meggazdagodni 2022 után, hanem nyílt beszerzéseket írnak ki, és mindig a legjobb ajánlatot tevő cég nyer majd. „Önmagában nem az zavar, hogy Orbán Viktor édesapja, veje vagy gázszerelője kap állami megbízásokat, hanem az zavar, hogy ezt feltűnően korrupciógyanús módon teszik, (…) a versenyt lekorlátozzák, a beszerzéseket leszűkítik egy nagyon szűk üzleti körre” – tette hozzá.

(Forrás: Telex.hu)