„Köszönjük,

Publicus: A miniszterelnök-jelöltek versenyét úgy vezeti Karácsony Gergely, hogy még be sem jelentette az indulását

6/05/2021 10:24

| Szerző: Klubrádió

Vezet az ellenzék a Fidesz előtt, a miniszterelnök-jelöltséget Karácsony nyerné el.

Az összes megkérdezett 40 százaléka támogatná az ellenzéki szövetséget (DK, Momentum, MSZP-Párbeszéd, Jobbik, LMP) a Fidesz pedig 37 százalékra számíthatna egy most vasárnapi választáson. 22 százaléknyian egyelőre bizonytalanok, vagy nem akarnak választani, míg a Kétfarkú Kutya Párt 1 százalékon áll – ez jött ki a Publicus a Népszava által finanszírozott kutatásából.

(pixabay)
 

A miniszterelnök-jelöltek versenyét a felmérés szerint úgy vezeti Karácsony Gergely, hogy még be sem jelentette az indulását. Azonban a főpolgármester szinte száz százalék, hogy ringbe száll, csak az ideje kérdéses.

– Karácsony Gergelyre a megkérdezettek 23 százaléka szavazna,
– a hétvégén bejelentkezett Dobrev Klára 20 százalékot kapna,
– Jakab Péter és Márki-Zay Péterrel 17-17 százalékon állnak,
– Fekete-Győr András pedig némileg leszakadva 10 százalékra számíthat.

A Publicus szerint a pártverseny így áll az ellenzéki térfélen:

– DK 11%,
– Jobbik 10%,
– MSZP 9%,
– Momentum 8%,
– LMP 1%
–Párbeszéd 1%

A mostanában készült közvélemény-kutatásokhoz képest az MSZP itt 3-4 százalékkal jobban áll. Eltérés még, hogy a napokban a Republikon és a Závecz is a Jobbikot mérte a legerősebb ellenzéki pártnak.

A felmérésből az is kiderült, hogy az ellenzéki szavazók minden további nélkül leszavaznának az összefogásra. A legkevésbé a jobbikosok, de még nekik is 93 százalékuk mondta ezt.

A felmérésből az is kiderült, hogy a társasházban lakók között tarol az ellenzék: aki ilyen házban lakik, azoknak 51 százaléka szavazna az ellenzékre, és csak 24 százalékuk a Fideszre. A kertes házban lakóknál a kormánypártok 39 százalékon, az ellenzék 37 százalékon áll.

(Forrás: 24.hu)