„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéri László: Karácsony mozgalma "újkori Hazafias Népfront" lehet

17/05/2021 23:00

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Karácsony Gergely 99 Mozgalom nevű kezdeményezése egy újkori Hazafias Népfront lehet Kéri László szerint. A politológus úgy véli, ezzel Karácsony az előválasztást egy olyan, új dimenzióba helyezte át, ahol többeket tud megszólítani, mint azok a politikusok, akik mögött csak egy párt áll. Megoldásra váró problémaként felvetette, hogy a különböző jelöltek mozgalmait egymáshoz kell igazítani, mert sokan gondolják, hogy a legjobb az lenne, ha "Karácsonyt és Márki-Zayt összegyúrnák". 

2021. május 17. Megbeszéljük - részlet 21.05.17. Kéri László
22:30
00:00

Új, pártokon átívelő, országos mozgalom indítását jelentette be Karácsony Gergely, aki szombat délelőtt óta már hivatalosan is az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje – foglalta össze a Telex. A bemutatkozó szöveg a nemzetegyesítést, kiegyezést hangsúlyozza némi elit- és/vagy oligarchaellenes éllel.

Kéri László politológus a Klubrádiónak azt mondta, hogy a 99 Mozgalom egyfajta újkori Hazafias Népfront lehet, amit nem gúnyolódásból mond, és ami ígéretes lehet, annak tükrében, hogy a pártokhoz képest egy szélesebb szavazóbázist érhet el. A programpontokat illetően megjegyezte, hogy nem egyszerűen a "szimbolikus" politizálásról van szó. A politológus szerint a szakértelem is újra megjelenhet ebben a programban.

 
Kéri László
Youtube
 

A mozgalom lényege, hogy összeterelje azokat, akiknek gondja van az Orbán-rendszerrel. Ehhez szerinte nem feltétlenül kell az, hogy Karácsony Gergely legyen a miniszterelnök-jelölt. Sok átfedést vél felfedezni Kéri a Mindenki Magyarországa Mozgalommal, de még mindig lenne mit szinkronba hozni. "A legjobb az lenne az ellenzék számára, ha összegyúrnánk Karácsony Gergelyt és Márki-Zay Pétert" – idézett egy korábbi megjegyzést, hozzátéve, hogy az egyes ellenzéki politikusok kezdeményezéseinek egymás komplementereinek kell lenniük, nem konkurenseinek.

Itt nemcsak a kormánnyal, hanem az Orbán-rendszerrel is gondja van sokaknak, ezért rendszerváltás értékű fordulat kell. Karácsony pedig egyelőre hiányos mozgalmával is képes volt áthelyezni a versenyt egy másik dimenzióba, ahol jóval nagyobb előnye van, többeket tud megszólítani, mint azoknak, akik mögött pusztán csak egy párt áll. Erre Kéri szerint a pártoknak higgadtan kell reagálniuk, és használni a mozgalom programpontjait saját programjuk kidolgozásához. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kéri Lászlóval
2021.05.17., hétfő 16:15
Riporter: Szénási Sándor