„Klubrádió

Tilos lenne 18 éven aluliaknak bemutatni a homoszexualitást és a nemváltást

10/06/2021 19:49

| Szerző: Klubrádió

A kormánypártok új javaslatokkal egészítenék ki a parlament előtt lévő pedofilellenes törvénycsomagot. Megtiltanák a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítését” és bemutatását 18 év alattiaknak, még az ilyet tartalmazó reklámokat is. A szexuális felvilágosításból kizárnák a civilek egy részét, ilyen előadásokat csak nyilvántartásba vett szervezetek és előadók tarthatnának iskolákban – derül ki az Országgyűlés honlapjára feltöltött dokumentumból, amit a Telex vett észre. Civil szervezetek szerint orosz minta alapján indított frontális támadást a szólásszabadság és a gyermekjogok ellen a kormány.

Mint a Telex részletezte, a javaslat több új elemet tartalmaz:

Megtiltanák a 18 éven aluliak számára a homoszexualitás és a nemváltás „népszerűsítését” és megjelenítését. A szöveg szerint „E törvényben foglalt célok és gyermeki jogok biztosítása érdekében tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”.

Nem lehet iskolai előadást tartani a homoszexualitás vagy a nemváltás „népszerűsítéséről”. „A tanulók részére a szexuális kultúráról, a nemi életről, a nemi irányultságról, valamint a szexuális fejlődésről szóló foglalkozás megtartása során különösen figyelemmel kell lenni az Alaptörvény XVI. cikk (1) bekezdésében foglaltakra. (Ebben szerepel a tavaly elfogadott, sok vitát kiváltó szövegrész is, amely úgy szól: Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.) E foglalkozások nem irányulhatnak a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítésére.”

Korlátoznák vagy kitiltanák a liberálisabb civil szervezeteket a szexuális felvilágosításból. Csak nyilvántartásba vett személyek és szervezetek tarthatnának ilyen előadásokat az iskolákban. Iskolákban csak olyan szervezet tarthatna szexuális felvilágosítást, drogprevenciós, az internet veszélyeiről szóló vagy egyéb testi és szellemi egészségfejlesztéssel kapcsolatos foglalkozást, amelyet egy „jogszabályban kijelölt szerv” nyilvántartásba vett. A javaslat elég egyértelműen bizonyos civil szervezetek kizárására irányul. Az indoklásában az olvasható, hogy „megkérdőjelezhető szakmai hitelességű és több esetben speciális szexuális irányultság képviseletére létrehozott szervezetek” a foglalkozásokon „a hátrányos megkülönböztetés elleni felvilágosító tevékenység keretében érzékenyítő programnak nevezett tevékenységgel kívánják befolyásolni a gyermekek szexuális fejlődését, amivel súlyos károkat okozhatnak a gyermekek fizikai, szellemi és erkölcsi fejlődésében.”

Tilos lenne olyan reklámot elérhetővé tenni 18 éven aluliaknak, amely öncélúan ábrázolja a szexualitást, illetve a homoszexualitást és a nemváltást „népszerűsíti”. Az indoklás: „A javaslat a fentiek érdekében úgy módosítja a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvényt, hogy az alapján tilos lesz olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg. Az Mttv. módosítása biztosítja, hogy azt a műsorszámot, amelynek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése, illetve a szexualitás öncélú ábrázolása, azt V. kategóriába (18-as karika – a szerk.) kell sorolni. A javaslat következtében a reklámokat is a törvény szerinti kategóriába kell sorolni.”