„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Fekete-Győr: A Momentumtól azt is megkérdezik, hogyan váltana rendszert, Jakab Pétertől nem

8/06/2021 23:35

| Szerző: Klubrádió/szg

Fekete-Győr András, a Momentum előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltje volt hallgatói fogadóóránk vendége kedden. Szóba került Jakab Péter, a Jobbik elnöke és jelöltje is, aki rendszeresen odamond a fideszeseknek a Parlamentben. Fekete-Győr szerint a szavazók azt várják a Momentumtól, hogy ne csak azt mondja meg, mit akar csinálni, hanem azt is, hogyan akarja csinálni. Jakab Pétertől ezt nem szokták megkérdezni – fogalmazott a Momentum elnöke.

2021. június 08. Megbeszéljük - részlet 21.06.08. Fekete-Győr András
53:18
00:00

Az ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltekkel tartott fogadóóráink sorát Fekete-Győr Andrással, a Momentum elnökével folytattuk. (Korábban megszólalt Pálinkás József és Márki-Zay Péter is.)

Az elmúlt napokban elég nagy figyelmet keltett, hogy az előválasztásokon egyre több a visszalépés, egyik párt támogatása egy másik párt jelöltjének. Ebből a szempontból talán nem a Momentum áll a legjobban, és úgy tűnik, a DK és a Jobbik együttműködik. A Momentumot az út szélén hagyták, vagy ez felületes megállapítás? – kérdezte műsorvezetőnk.

Fekete-Győr András
 
Fekete-Győr András
 

Igen, ez felületes megállapítás – mondta nevetve a pártelnök –, aki a következő hetek fejleményeit ajánlja mindenki figyelmébe, ez az „optikai csalódás” nagymértékben tisztul majd. Ezzel együtt úgy látja, sok választópolgár joggal kritizálja az ellenzéket azért, mert ilyen megállapodásokat kötnek. A hat párt megegyezett az előválasztási rendszerben, amely mindenkitől kompromisszumot követelt, de nyilván nem tökéletes. Az lett volna a legjobb, ha tartanak második fordulót is mindenhol, nemcsak a miniszterelnök-jelöltek szintjén, és akkor nem lenne szükség szövetségeket kötni az első körben. De a helyzet az, hogy szükség van ezekre a szövetségekre, ezeket meg is kötik, és arra buzdítana mindenkit, hogy örüljön annak, hogy összefogások jönnek létre a nagyon összefogáson belül.

Fekete-Győr András nem félti a Momentumot, mert szerinte sok tucat helyben rendkívül aktív, felkészült, szerethető jelöltjük van. Budapesten és Pest megyén kívül komoly jelölteket állítanak Szolnokon, Kazincbarcikán, Egerben, Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Szombathelyen, tehát a vidéki Magyarország felé tolódnak el. Azt mondta: a Závecz és a Medián felméréseit szokta figyelni, és ezekben hibahatáron belül van ez a három párt (a DK, a Jobbik és a Momentum), úgyhogy majd el fogják dönteni az ellenzéki előválasztáson részt vevő polgárok, hogy kiknek szavaznak bizalmat.

Mintha Jakab Péter azzal, hogy a Parlamentben mond oda a fideszeseknek, nagyobb hatást érne el a miniszterelnök-jelöltek közül – vetette fel műsorvezetőnk. Fekete-Győr András azt mondta: nem a hatásért csinálja a politikát, hanem a megvalósításért. Azt vették észre, hogy a szavazók azt várják a Momentumtól, hogy ne csak azt mondja meg, mit akar csinálni, hanem azt is, hogyan akarja csinálni. „Jakab Pétertől ezt nem szokták megkérdezni, és ez szerintem rendben van így, tőlem megkérdezik” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan a Momentum elnöke beszélt a programjukról, az új rendszerváltás tervéről, valamint a többi között az elszámoltatásról, a nyugdíjak sváci indexálásának visszaállításáról és a finn oktatási rendszerről, amelyet nagyon szeretnének meghonosítani. Utalt az euró bevetésének szükségességére és az ügynökakták nyilvánosságra hozatalára is.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Momentum/Facebook

Megbeszéljük...
2021. június 08., kedd 16:15
Műsorvezető: Bolgár György