„Klubrádió
Esti gyors

Publicus: Kicsi a különbség Karácsony és Dobrev között, még semmi sincs lejátszva

2/06/2021 21:23

| Szerző: Klubrádió/szg

A Publicus Intézet vezetője szerint jelenleg úgy tűnik, Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter marad versenyben az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson, ugyanis a többiek támogatottsága csökken. Pulai András közölte: szoros a verseny Karácsony és Dobrev között (2-3 százalékpont), és a másodlagos preferenciákban is a főpolgármester áll jobban, de ez is fordulhat még, mert nagyon nagy mozgásokat látnak hónapról hónara.

2021. június 02. Esti gyors - részlet 21.06.02. Pulai András
07:48
00:00

Pulai Andrást, a Publicus Intézet ügyvezetőjét arról kérdeztük az esti gyorsban, hogy legfrissebb, Népszava megbízásából készült felmérésük szerint élesedik a verseny a miniszterelnök-jelöltek között, és minimálisan csökkent a Fidesz támogatottsága.

Elmondta: Karácsony Gergely és Dobrev Klára között 2-3 százalékpont a különbség, attól függ, melyik adatot nézzük. Az elmúlt időszak érdekesen és fordulatosan telt az ellenzéken belül, és azt látják, nagyon nagyok a mozgások, 10 százalékpontos elmozdulásokat látnak részben ide-oda, részben egy irányba. Ez azt jelenti, hogy az emberek most gondolkodnak el az előválasztáson, azon, kit támogassanak, mi az, a számít. Nincsenek kialakult viszonyok, mint a Fidesz-ellenzék összevetésben, ahol szintén van némi vándorlás, de jóval kisebb mértékű.

Szeptember közepén lesz az előválasztás első két fordulója, talán az előtte lévő egy-két hónapban talán beállnak majd az erőviszonyok, de ez se biztos, mert országosan még nem alkalmazták ezt a módszert. Például ezért is vannak nagy különbségek abban, hogy kire szavaznának és kit tartanak Orbán Viktor legerősebb kihívójának.

A választónak fontos az erő, de vajon hogy definiáljuk? – tette fel a kérdést a szakértő. Úgy, hogy valaki minden héten odamond valami erőset a kormányoldalnak, vagy úgy, hogy összekovácsolja az ellenzéket egy irányba, esetleg úgy, hogy valaki pozícióban van, és végigvisz valamilyen elképzelést? – sorolta a lehetőségeket.

Jelen pillanatban azt feltételezik, hogy mindenki más kiesik az említetteken és Jakab Péter Jobbik-elnökön kívül. A többiek támogatottsága folyamatosan csökken, és Fekete-Győr Andrást még „a Momentum-szavazók többsége se tartja igazán komoly jelöltnek” – fogalmazott.

Az ellenzéki szavazóknak van kialakult vagy kialakulófélben lévő másodlagos preferenciájuk. Ebben a másodlagos preferenciában Karácsony Gergely valamennyire vezet, Dobrev Klára valamennyire le van maradva, de ez sincs lejátszva, változhat még. Ha az a kérdés, hogy szavazna-e például jobbikos DK-s jelöltre, amikor hatos összefogás képviselőjeként indul, akkor szerinte igen, itt már feloldódnak az esetleges ellenérzésre. De ha az előválasztáson kiesik a jelöltje és megpróbálják neki megmondani, hogy szavazzon egy másikra, akkor abban Pulai András már egyáltalán nem biztos.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán

Esti gyors
2021. június 02., szerda 18:15
Műsorvezető: Szénási Sándor