„Klubrádió

Publicus: Gyengült a Fidesz, picit erősödött a DK és a Momentum

2/06/2021 14:22

| Szerző: Klubrádió

Két százalékot veszítve, 29 százalékon áll a Fidesz támogatottsága a Publicus májusi felmérésében megkérdezettek szerint. Az ellenzékben nincs kiemelkedő erő, de a parlamenti küszöb feletti pártok támogatottsága eléri a Fideszét.  A DK és a Momentum 1-1 százalékot erősödött.

A Fidesz támogatottsága az összes megkérdezett körében két százalékpontot csökkenve, 29 százalék. Az ellenzékben nincs kiemelkedő erő, de a parlamenti küszöb feletti pártokat nézve a DK 9, a Jobbik 7, az MSZP–P 7, a Momentum 6 százaléka már eléri a Fideszét. A DK és a Momentum 1-1 százalékot erősödött.

Emellett van 8 százalék olyan szavazó az összes megkérdezett között (a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 11 százalék), aki csak az ellenzéki összefogásra szavaznánk, külön-külön egyik ellenzéki pártra sem. 

Az LMP, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, és a Mi hazánk mozgalom támogatottsága 1-1 százalék. Ezen túl a kispártok körében érdemi változás az elmúlt hónapokban nem volt megfigyelhető. A bizonytalanok aránya egy százalékpontot csökkenve, 31 százalék.

Nem volt nagy elmozdulás az elmúlt egy évben, leszámítva, hogy 1-ről 8 százalékra nőtt az említettek aránya, akik kizárólag az ellenzéki összefogásra lennének hajlandók szavazni, külön ellenzéki pártra nem.

A Publicus Intézet a Népszava megbízásából május 18 – 21. között 1011 fő megkérdezésével készített országos reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a pártok támogatottságát és egyes politikusok megítélését.