„Klubrádió

Karácsony: Üzentek a kormány legfelsőbb köreiből, mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak

25/05/2021 09:26

| Szerző: Klubrádió

Miniszterelnök-jelölti indulásának első napjairól beszélt Karácsony Gergely a Telexnek. A főpolgármester azt mondta, bizonyos kormánytagok megpróbálták rávenni, ne induljon az előválasztáson. Szerinte, ha nem nyer az ellenzék 2022-ben, az önkormányzatiságnak is vége.

Nagyinterjút adott a már hivatalosan is miniszterelnök-jelölt főpolgármester a Telexnek, amelynek témája elsősorban a 2022-es országgyűlési választás volt. Karácsony Gergely legerősebb állítása az volt, hogy nagyjából egy hónapja megkeresést kapott a kormány legfelsőbb köreiből, hogy "mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak".

A 24.hu összefoglalójából kiderül, hogy Karácsony szerint többek közt az önkormányzatiság megmaradása a tétje a 2022-es választásoknak. Ez megokolt állításnak tűnik részéről annak tükrében, hogy a nem fideszes vezetésű kerületek és települések rendszerint komoly veszteségeket szenvedtek a kormány forrásokat elvonó intézkedései nyomán.

Mint mondta, a Szabolcs utcai kórház ügye volt az utolsó pont, akkor döntötte el véglegesen, hogy elindul az előválasztáson. De olyan beszélgetésekben is részt vett. amelyekben kormányzati szereplők korábban is azt állították, hogy a saját méréseik szerint előnye van a többi ellenzéki szereplőhöz képest. Ugyanakkor döntései nem ezen múlnak. Szerinte ma már olyan típusú együttműködést kialakítani, amiben hagyják az önkormányzatokat dolgozni, szinte elképzelhetetlen.

Azt is megjegyezte, felkészült a Fidesz minden bizonnyal jó előre előkészített, személye elleni lejárató hadjáratra.

Karácsony Gergely nem tart annyira attól, hogy a Fidesz meghekkeli az előválasztást, bár szerinte várható beavatkozás a kormánypárttól.

A főpolgármester elmondta azt is, mi lenne az első három dolog, amit meglépne megválasztása után:

„Az lenne az első, hogy újratárgyalom Brüsszellel a helyreállítási alap pénzeit. A jelenlegi kormány a lehetséges források csak 38 százalékát hívja le, miközben elképesztő butaság nem felvenni a könnyen lehet, hogy végül negatív kamatozású, 30 évre adott hitelt, mert Magyarországnak nagyon nagy beruházásra van szüksége ahhoz, hogy legyőzzük a válságot. Másrészt az első dolog, amivel szembe kell majd néznie a mai ellenzéknek, az a jogállamisági kérdés tisztázása.”

„Második, hogy vissza kell csinálni azokat a trükközéseket, amelyekkel most az állami vagyont és a felsőoktatást kiszervezték.”

„Magyarország fejlődése szempontjából pedig a legfontosabb kérdés a harmadik, hogy a Ferge Zsuzsa és munkatársai által 2007-ben összerakott gyermekszegénységi programot újra elővesszük. Ez egy 700 milliárd forintos program, ami finanszírozható a helyreállítási alapból. Szerintem ezen a programon fog múlni, hogy húsz év múlva milyen ország lesz Magyarország.”