„Klubrádió
Megbeszéljük...

Pálinkás: Ha csak kis dolgokban alkalmazkodtál a NER-hez, nem kell félned egy új kormánytól

1/06/2021 19:06

| Szerző: Klubrádió/szg

Azoknak, akik csak kis dolgokban alkalmazkodtak a NER mutyizós rendszeréhez, nem kell félniük egy új kormánytól – mondta Pálinkás József volt oktatási miniszter, az MTA korábbi elnöke, aki indul az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

2021. június 01. Megbeszéljük / részlet, Pálinkás József (21.06.01.)
48:01
00:00

Pálinkás József atomfizikus 2001-2002-ben, az első Orbán-kormányban volt oktatási miniszter, majd 2008-tól 2014-ig a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke. Abból az alkalomból kérdeztük, hogy a tavaly alakult Új Világ Néppárt elnökeként indul az ellenzéki miniszterelnök-jelölti előválasztáson.

A neves tudóstól a Klubrádió hallgatói is kérdezhettek műsorvezetőnk, Bolgár György mellett. Pálinkás József elmondta, ha győzne az előválasztáson, majd 2022-ben ő lenne a miniszterelnök, a jogbiztonság visszaállítását tekinti a legfontosabb feladatnak. Ugyanis ha a jogbiztonság megvalósul, akkor minden eszközzel lehet küzdeni a korrupció ellen. Úgy fogalmazott: ezzel együtt fontos, hogy az átmenet a lehető legkevésbé érintse azokat, akiknek nincs bűnük abban, hogy a dolog így alakult. (Adott esetben Fidesz-szavazók ugyan, de nem bűnösek.) Alkalmazkodtak kicsi dolgokban a rendszerhez, amelyben kódolva van a mutyi. Nekik semmitől nem kell félniük, annak kellene örülniük, hogy jobban élhetnek, mutyi nélkül, anélkül, hogy meg kellene alázkodniuk valaki előtt. Ha visszaállítják a jogállamot, akkor mindez fokozatosan megszűnik. A gazdaságban le kell állítani nagyberuházásokat, de ezt ne a beszállítók és alkalmazottaik szenvedjék meg – mondott konkrét példát. Ne tartsanak attól az emberek, hogy egy Facebook-poszt miatt baj érheti őket a munkahelyükön – tette hozzá.

Pálinkás József beszélt arról is, hogy vissza kell állítani a tudományos műhelyek teljes autonómiáját. Az MTA-tól elvett kutatóintézetek akár maradhatnának függetlenek is, viszont – hangsúlyozta – tudósokon kívül senki ne szóljon bele a működésükbe. 

A volt MTA-elnök beszélt a hallgatói fogadóórán a többi között tanszabadságról, pedagógusbérekről, a „minisztériumi katyvasz” átláthatóvá tételről, egyszerűsített betegutakról, alkotmányozásra kért felhatalmazásról és arról, hogy a parlamenti képviselők ne akarjanak „szuperpolgármesterek” lenni.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Kovács Tamás

Megbeszéljük...
2021. június 01., kedd 16:10
Műsorvezető: Bolgár György