„Klubrádió
Megbeszéljük...

Horn Gábor: Követtünk el hibákat, megfizettük az árát, ne foglalkozzunk az őszödi beszéddel!

26/05/2021 19:50

| Szerző: Klubrádió/szg

Horn Gábor korábbi államtitkár szerint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök követhetett el a magyar politikában akár fontos és súlyos hibákat, ahogy ők is, de emiatt buktak el, megfizették az árát. Hangsúlyozta: szerinte „nem szabad a Fidesz kottájából játszani”, az ellenzéknek nem a 15 évvel ezelőtti őszödi beszéddel kell foglalkoznia (ahogy a kormánysajtó teszi), mert a mai Magyarország nem erről szól.

2021. május 26. Megbeszéljük - részlet 21.05.26. Horn Gábor
17:31
00:00
Orbán Viktor nosztalgiázott az őszödi beszéd 15 éves évfordulóján, Gyurcsány Ferenc replikázott. Szintén mára időzítették a beszéd kiszivárogtatásáról és a 2006. őszi eseményekről szóló film első előzetesét is.

Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint a Fidesz kommunikációs gépezete már egy éve a „Gyurcsány és bandája” című történetet próbálja felépíteni, egy sikertelen kormányfő újabb sikertelennek gondolt kísérleteként, baloldali összefogásként próbálja beállítani ezt az – értelmezése szerint – széles nemzeti összefogást, amely a Fidesz-világgal szemben létrejött. Ez fő kampányelem lesz 2022-re; ennek része belenyomni a baloldali skatulyába az egész ellenzéket, ami szerinte tényszerűen nem igaz. Pálinkás József volt MTA-elnök előválasztási beszállásával a polgári jobbközép erősödik – tette hozzá.

Azt is mondta: fura, hogy kvázi ördögi, mégis sikertelen figuraként akarják ábrázolni Gyurcsány Ferencet, mert a kettő között van ellentmondás. Úgy látja, ennek az egésznek a legfőbb funkciója a saját tábor mobilizálása, a 2-2,5 milliós Fidesz-tábor egyben tartása, megerősíteni azt a fajta gondolkodásmódot, hogy van ellenség, van kitől tartani.

Horn Gábor 2002-től 2008-ig, a Medgyessy-kormányban és a Gyurcsány-kormányokban koalíciós egyeztetésért felelős államtitkárként dolgozott a Miniszterelnöki Hivatalban. A rendszerváltáskor lépett be az SZDSZ-be, 1994-től 2010-ig a párt országgyűlési képviselője volt.

A mai huszonévesek kisgyerekek voltak az őszödi beszéd idején, hogy erre emlékeztetni akar egy politikai kommunikációs gépezet, azt Horn Gábor elfogadhatónak tartja, de hogy erről „kvázi összeesküvés-elméletet szőve” fikciós játékfilmet készítsenek, az túlmutat az általa elképzelt morális kereteken, a politikai tisztességen.

Jelezte, a démonizálás a kormánypropaganda fontos eleme, Soros Györgyre százmilliárdos nagyságrendben költöttek el állami pénzeket. Műsorvezetőnkkel kicsit vitatkozva azt mondta: nem hiszi, hogy csak azokhoz jut majd el a Gyurcsány-film, akik betévednek egy moziba, hanem vélhetően a nagy nézettségű TV2-n is leadják majd akár többször is. 2022-nek nagyon nagy lesz a tétje, ezért valószínűleg nem a masszív törzsszavazók döntik el, hanem a bizonytalanok, és a mozgósításukra akár hatással lehetnek ilyen „morálisan elfogadhatatlan” eszközök is – tette hozzá.

Nem szabad a Fidesz kottájából játszani

Az előválasztás az ellenzék (amelyet többször nemzeti összefogásnak nevezett) egyik fegyvere, mert a többi között megmutathatja, hogy nem Gyurcsány bábjai mozognak a színpadon, nem igaz, hogy a győztes mögé ne tudnának odaállni, akik részt vesznek ebben a vetélkedésben. Orbán kihívója mögött több százezres, vagy akár milliós támogatottság lehet. Azt mondta: ajánlaná az ellenzéknek, hogy nevezze el magát, de ebbe tartalmilag nem akar beleszólni, mert nem politikusként vesz részt ebben a folyamatban. Úgy gondolja, nem szabad lemondani a nemzeti jelzőről és hagyni, hogy Orbán Viktor azt mondja, ő maga a nemzet, mert ez „szemenszedett hazugság”. 

Az ellenzék elköveti azt a hibát (ők is elkövették – jegyezte meg), hogy kizárólag a Fidesz tematizálása alapján kommunikál. Szerinte ebbe a versenybe nem kell beszállni, azt nem nyerhetik meg, amit Orbánék építenek fel. Ez nem azt jelenti, hogy ki kell engedni a Fideszt a szorításból, igenis adjon számot a „féktelen lopásokról, a demokrácia meghurcolásáról”, de „nem szabad a Fidesz kottájából játszani”. Nem kell felvenni ezt a kesztyűt, mert az ellenzéki szavazók megvannak, nem nekik kell bizonyítani, hogy nem Gyurcsány Ferencről szól ez a történet.

Még azt se kell magyarázni nekik, hogy Gyurcsány Ferenc ugyan követhetett el a magyar politikában akár fontos és súlyos hibákat, „ezért buktunk meg, nemcsak az ő hibái, a mi hibáink miatt is”, de megfizették az árát, az SZDSZ annyira, hogy már nincs is. Ne foglalkozzunk ezzel a 15 évvel ezelőtti történettel, a mai Magyarország nem erről szól – hangsúlyozta Horn Gábor.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor első felében hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

Megbeszéljük...
2021. május 26., szerda 16:15
Műsorvezető: Bolgár György