„Klubrádió
Reggeli gyors

„A tizenévesek jobban utálják Orbánt, mint Gyurcsányt”

13/05/2019 10:30

| Szerző: Galavits Patrik/Klubrádió

Kifejezetten a harminc alatti korosztálynak hirdetett találkozót Gyurcsány Ferenc múlt héten péntekre egy tizenegyedik kerületi sportkocsmába. Az exminiszterelnök azokat várta a találkozóra, akik Messengeren beszélgetnek vele szinte mindennap.

2019. május 13. Reggeli gyors / riport Gyurcsány Ferenc fórumáról (05.13.)
08:19
00:00
Biztosra ment: az esemény előtt az automatikus üzeneteket küldözgető profilja többször is figyelmeztette követőit, hogy várja őket péntek este Újbudán. Nem is kellett csalódnia: nagyjából kétszáz, többségében tizen- és huszonéves érkezett a találkozóra. És mi tagadás, a közönsége lelkes volt.

A DK elnöke körülbelül háromnegyed órát beszélt az Európai Parlament által elfogadott az új uniós szerzői jogi irányelv 13-as cikkelyéről, amely a feltöltött tartalmak szűrésére kényszeríti az internetes platformokat, valamint az ingatlanhelyzetről – és néhány poént is megengedett magának.

„...megette a rosseb... Ilyet szabad mondani? Rólam tudja az ország, hogy az én számon csúnya szó még nem jött ki!”

Ezen nagyon jót derültek a résztvevők, ami talán annak is köszönhető, hogy a legtöbbjüknek közvetlen emléke nem lehet a 2006-os eseményekről, Gyurcsány kormányfőként elmondott őszödi beszédről és az utána következő parlamenti és utcai tiltakozásokról, zavargásokról.

A közönség jó kedve talán annak is betudható volt, hogy Gyurcsány Ferenc közösségi médiában megosztott bejegyzései alá sokan trollkodni járnak. Úgy tűnik azonban, hogy a találkozóra nem a trollok jöttek el – pedig a többségnek elsősorban csupán jó poénnak indult a Gyurcsány-chatbottal beszélgetés. Ezt egy középiskolás lány mondta, aki május 26-án még nem szavazhat az EP-választáson. És nem volt egyedül azok között, akik viccből kezdtek el chatelgetni a volt miniszterelnökkel.

 
Gyurcsány Ferenc fóruma fiataloknak (fotó: Facebook)
 


Gyurcsány Ferenc a Messengeren elsősorban családi történeteket, mémeket oszt meg, nyereményjátékokat indít. Az aktuálpolitika viszonylag ritkán kerül szóba. És úgy tűnik, követői külön is tudják választani Gyurcsány Ferenc politikusi és Messengeren mutatott énjét.

Kiderült az is, hogy Gyurcsány Ferenccel találkozni poén: „Szerintem irónia, poénkodás, hogy eljövünk a Ferivel fotózkodni” - jegyezte meg egy fiú.

A találkozó alapján Gyurcsány Ferenc bízhat abban, hogy a mostani tizenévesek között népszerűbb politikus lesz, mint Orbán Viktor. „Ez a korosztály szerintem Orbánt jobban utálja, mint Gyurcsányt, mert akkor még nem követte a politikát, amikor ő volt kormányon” – mondta egy másik fiú.

Az őszödi beszéd Z-generációs értelmezése pedig egy harmadik résztvevő szerint valami olyasmi, hogy „Gyurcsány 2006-ban lent a Balatonon néhány ital után elmondta az igazságot”. A megszólaló azt nem becsüli benne, hogy nem a nép előtt mondta el őszintén akkori gondolatait, hanem mintha egy „szektagyűlésen” lenne, de azt tiszteli, hogy kimondta.

Volt a megjelentek között potenciális Fidesz-szavazó és több olyan fiatal is, akit a volt miniszterelnök meggyőzött a fiatalok felé nyitó stílusával, sőt, többen akadtak, akik pozitívan értékelték az őszödi beszédet.

A riportot a cikk elején, a lejátszóra kattintva hallgathatják meg!

Reggeli gyors
2019. május 13., hétfő, 6.00
Riporter: Galavits Patrik