„Klubrádió
Reggeli gyors

Niedermüller: Orbán már csak vagdalkozik

2/04/2019 08:35

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Néppártban már eldöntötték, hogy megválnak a Fidesztől – mondja a DK európai képviselője. Orbán elvesztette egyik legfontosabb csatáját.

2019. április 02. Reggeli gyors - részlet 19.04.02. Niedermüller Péter
06:20
00:00

Élesedik az európai parlamenti választás kampánya, amelyben a kormánypártok azt sulykolják, hogy Brüsszel a jövőben nem akar annyi mezőgazdasági támogatást adni, mint korábban, mert a migránsokra kell a pénz. Formálódik az EU következő költségvetése, tehát látszik már, hogy mire költenének többet, mire kevesebbet. Ez már csak azért is izgalmas, mert az Egyesült Királyság kiválásával valóban kevesebb pénz érkezik a büdzsébe.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője megerősítette, hogy a mezőgazdasági támogatások várhatóan 15 százalékkal csökkennek. Azonban a termelőknek szánt pénz nem lesz kevesebb. Amiből lefaragnának, az a piacszabályozásra fordított támogatás.

A határigazgatásra, biztonságra, védelemre viszont többet költene az EU, mint eddig, szó sincs tehát a bevándorlás megkönnyítéséről, vagy támogatásáról.

Niedermüller Péter az Európai Néppárt és Orbán Viktor csatározására is reagált. Azt lehetett prognosztizálni, hogy a Fidesz tagságának felfüggesztése után csillapodnak majd a kedélyek, de épp az ellenkezője zajlik. Jean-Claude Juncker már odáig ment, hogy kijelentette: Orbán politikája háborúhoz vezethet. Meg is kapta a választ nagyon gyorsan. A DK képviselője mindezt úgy értékeli: a néppártban eldöntötték, hogy megválnak a Fidesztől. Ezt Orbán is tudja, ami most folyik az a végjáték, vagdalkozás, egy olyan ember vagdalkozása, aki élete egyik legnagyobb csatáját veszítette el. A miniszterelnök nem hajlandó ésszerű párbeszédre, kompromisszumokra, a jövőjét a szélsőjobb oldalon keresi.

Lampé Ágnes interjúját a fenti „lejátszás” ikonra kattintva hallgathatja meg.